1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Macron koerst af op meerderheid in parlement

La République en Marche (LRM), de partij van president Macron, heeft een grote zege geboekt in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Het lijkt erop dat Macron na de tweede ronde kan rekenen op een ruime meerderheid van de zetels.

In de eerste ronde heeft 32,3 procent van de kiezers gestemd op LRM. Daarmee stevent Macron volgens Franse peilbureaus af op mogelijk meer dan 400 van de 577 zetels na de tweede ronde van volgende week.

De conservatieve partij Les Républicains heeft 21,6 procent gehaald. Front National haalde 13,2 procent van de stemmen. Het linkse La France insoumise kreeg 11 procent en de Parti Socialiste van oud-president Hollande haalde 9,5 procent.

Kandidaten die vandaag 12,5 procent van de stemmen hebben gehaald in hun kiesdistrict, mogen volgende week meedoen. Dan wint de persoon met de meeste stemmen de zetel voor zijn district. Kandidaten die al in de eerste ronde 50 procent van de stemmen hebben weten te halen, kunnen nu al de zetel opeisen, maar dat is niet vaak gebeurd.

Pragmatisch

Het lijkt er dus op dat Macron zijn succes bij de presidentsverkiezingen heeft weten te herhalen bij deze verkiezingsronde. Correspondent Frank Renout wijst erop dat het nu belangrijk voor Macron is om ook volgende week een goed resultaat te halen. "Je ziet dat de meerderheid van de stemmers pragmatisch heeft gekozen om op Macron te stemmen. Hij heeft die meerderheid in het parlement nodig om zijn plannen door te voeren en die hebben ze hem nu willen geven."

Vrijwel alle kandidaten die voor Macrons partij La République en Marche op de lijst staan, zijn relatief jong en onervaren. De helft is vrouw.

Nul ervaring, maar wel kandidaat voor het Franse parlement

De kiezersopkomst was dit jaar historisch laag: 48,7 procent. Op sociale media zijn beelden te zien van toezichthouders die in alle rust de finale van Roland Garros konden kijken.

Catastrofaal

"Een historisch lage score dus, en dat relativeert die overwinning van Emmanuel Macron", zegt Renout. "Dat is niet helemaal toevallig, want de Fransen zijn nog altijd heel erg sceptisch over hun politici en hun politieke partijen." Volgens Renout is er ook veel kritiek onder stemmers op het economische programma van Macron, die veel takken van de economie wil liberaliseren.

Marine Le Pen, van het rechtse Front National, spreekt van een "catastrofaal lage" opkomst. Ze hoopt dat ze in een paar districten sterk genoeg blijkt om volgende week in de tweede ronde een kans te maken. Volgens Le Pen worden kleine partijen als die van haar benadeeld door het Franse systeem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl