Yvonne Hak heeft bij de FBK Games in Hengelo haar gouden medaille gekregen voor de 800 meter van de EK atletiek 2010. Hak eindigde destijds als tweede, maar krijgt het goud alsnog omdat Maria Savinova, de Russin die de wedstrijd won, later alsnog werd betrapt op het gebruik van doping.

Hak krijgt EK-goud: dit is heel tof

In februari van dit jaar oordeelde het internationaal sporttribunaal CAS dat Savinova in de periode van 26 juli 2010 tot en met 19 augustus 2013 doping heeft gebruikt. Savinova kreeg een schorsing van vier jaar opgelegd en haar resultaten werden geschrapt.

"Heel gek om in mijn jurkje de medaille te krijgen", vertelde Hak zondag bij de FBK Games. "Ik vind het wel heel tof dat er zoveel aandacht aan wordt gegeven. Dit is dé atletiekwedstrijd van Nederland, ik heb er goede herinneringen aan. Dit is het atletiekwalhalla van Nederland."

EK 2010: Savinova wint, zilver voor Hak op 800 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Over het dopinggebruik in de sport was Hak duidelijk. "Ik ben daar heel boos over geweest, want je wilt dat er geen atleten zijn die doping gebruiken. Gelukkig vieren we vandaag de schone sport."

Hak: "Ik hoop dat het een signaal is aan de sport dat dopinggebruikers er uiteindelijk niet mee wegkomen."

STER reclame