Vandaag zeldzaam hoge zonkracht gemeten

time icon Aangepast
ANP

Het RIVM heeft rond 14.30 uur een zonkracht van 8,7 gemeten. Dat is een voor Nederland zeldzaam hoog cijfer. Daarom is het advies je goed in te smeren met zonnebrandcrème, want in de volle zon kan je zonder bescherming na tien minuten al verbranden.

Er was al voorspeld dat de zonkracht vandaag rond de acht uit zou komen. "Maar zo hoog als dit is wel heel uitzonderlijk", vertelt weerman Marco Verhoef. "Ik heb het zelf niet eerder zo hoog gezien."

Het record voor Nederland is een zonkracht van negen, gemeten op 25 juni 1995. Dat had deels te maken met een vulkaanuitbarsting op de Filipijnen in 1991. De jaren erna was de ozonlaag dunner, waardoor de zonkracht groter werd.

De verwachting is dat de zonkracht in de loop van de middag weer afneemt.

Wat is zonkracht?

De zonkracht is de maat voor de intensiteit van de uv-straling. Hiermee wordt bepaald hoelang de huid aan de zon kan worden blootgesteld zonder te verbranden. Zo kan je bij zonkracht drie ongeveer een half uur in de zon blijven. Bij zonkracht vijf is dat 20 minuten en bij zonkracht zeven een kwartier.

De zonkracht hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de stand van de zon, het tijdstip van de dag, de dikte van de ozonlaag en natuurlijk bewolking mee in hoe krachtig de uv-straling tot ons komt.

STER Reclame