NOS NieuwsAangepast

DUP: gesprekken met May nog niet afgerond

De gesprekken tussen de Britse Conservatieven van premier May en de Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij zijn nog niet afgerond. Gisteren meldde Downingstreet 10 dat er een akkoord was gesloten, maar de DUP spreekt dat tegen. Dinsdag gaat de leider van de DUP, Arlene Foster, naar Londen voor overleg met May.

De unionisten zeggen wel dat de gesprekken vruchtbaar verlopen. Komende week worden er nadere afspraken gemaakt. De DUP zal de Conservatieve Partij op hoofdpunten steunen, zoals economie en veiligheid. Ook zal de partij May steunen in vertrouwenskwesties. Dat gebeurt op informele basis, er komt dus geen coalitie.

Open grens

Een breekpunt kan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn, als het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de Europese Unie. De Noord-Ieren willen na de brexit geen gesloten EU-grens met Ierland. Daardoor zouden families worden verdeeld en handelsrelaties worden verstoord. De brexit-onderhandelingen beginnen op 19 juni.

May heeft de steun van de DUP nodig om een meerderheid te vormen in het Britse parlement na de verkiezingen van afgelopen week. De Noord-Ierse partij heeft tien zetels en met hun steun komen de Conservatieven, die 318 van de 650 zetels hebben, op een krappe meerderheid van 328 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl