Usain Bolt
NOS SportAangepast

Jamaica maakt een feest van afscheid Bolt

Nog acht weken en dan zit de imposante sprintersloopbaan van Usain Bolt erop. De 30-jarige Jamaicaan neemt bij de WK in Londen (begin augustus) officieel afscheid van de sport. Zaterdagavond (plaatselijke tijd) treedt de snelste man ter wereld nog een keer op voor zijn eigen publiek. In Kingston, de hoofdstad van Jamaica, neemt hij deel aan de June's Racers Grand Prix. Dat wordt een groot feest, heeft iedereen beloofd.

'A Salute to the Legend' hebben de Jamaicanen het feest omgedoopt. Naast de wereldster van eigen bodem draaft een deel van de wereldtop op om het feest van nog meer grandeur te voorzien. De Britse held op de middenafstand Mo Farah is aanwezig. Verder de olympisch kampioenen David Rudisha (800 m), Christian Taylor (hinkstapspringen), de Jamaicaanse topsprinters Yohan Blake en Asafa Powell en nog een aantal grootheden.

Bolt over afscheid

Muziek en dans

Muziek speelt zaterdagavond een belangrijke rol rond het afscheid van de sprinter, die op de laatste drie Olympische Spelen domineerde op de 100, 200 en 4x100 meter. Negen keer olympisch goud, waarvan hij er een zag verdwijnen door het dopinggeval Nesta Carter, met wie hij in 2008 olympisch goud veroverde op de 4x100 meter in Peking. Carter werd later alsnog gepakt en Jamaica moest het goud inleveren.

De vrouw van wijlen reggaekoning Bob Marley is zaterdagavond een van de vele VIP's in het stadion, dat zal swingen als nooit tevoren. "We hebben een medley van songs gemaakt die het best past bij de verschillende fases en prestaties in zijn loopbaan", verklaart Dennis Gordon, de pr-man van de Racers Track Club in Kingston.

Medley

"Van de tijd dat hij aan de jeugdkampioenschappen meedeed tot zijn explosies tijdens de Olympische Spelen. Nummers als 'Born a Winner (Freddie McGregor), Here I come (Dennis Brown) spelen een belangrijk rol. Acts als Beenie Man, Ding Dong, Tifa and I-Octane maken de party compleet. Maar ik ga niet alles onthullen. Het moet ook verrassend zijn voor de 'Big Man' zelf", aldus Gordon.

  • EPA
    Sprinter Usain Bolt warmt zich in Melbourne op voor de start van de Nitro Series

Het zal dus swingen zaterdagavond in Kingston. Dat deed Bolt zelf ook de laatste tien jaar. Zijn verbluffende optredens bij de Spelen in Peking (2008) en jaar later bij de WK in Berlijn liggen nog vers in het geheugen. Hij reeg de wereldrecords aan elkaar.

Zijn speciale overwinningsgebaar is over de hele wereld gekopieerd. En altijd die grote glimlach van de ster zelf. Bolt genoot en liet anderen nog meer genieten.

"In het begin was het vooral de 200 meter bij hem. In 2008 mocht hij door een weddenschap ook de 100 meter uitproberen. In Kingston liep hij direct 9,76 seconden. Twee weken later volgde in New York een wereldrecord", blikt atletiekcommentator Léon Haan van de NOS terug op de loopbaan van Bolt.

Usain Bolt

Haan bracht eind 2009 een bezoek aan de Jamaicaan. Het leverde een mooi beeld van het leven van Bolt buiten de atletiekbaan op.

"Niemand heeft ooit voor mogelijk gehouden dat er zo hard gelopen zou worden", zegt hij over de impact van de prestaties van de sprinter, die inmiddels 9,58 seconden op de 100 meter en 19,19 op de 200 meter achter zijn naam heeft staan. Tijden waar niemand de afgelopen jaren bij in de buurt is gekomen."

Portret Usain Bolt

Plezier

"Bolt heeft zijn hoge niveau kunnen volhouden tot ongeveer 2013. Daarnaast knetterde het heilige vuur wat minder. Hij kreeg wat motivatieproblemen. Altijd was er maar die druk van het presteren, van wereldrecords lopen, de torenhoge verwachtingen; dat was moeilijk voor hem. Uiteindelijk heeft hij een keuze gemaakt en dat ook duidelijk aangegeven: ik loop voor de winst en de prijzen. Eigenlijk wilde hij alleen laten zien de beste te zijn. En dat heeft hij bij de Spelen in Londen en Rio ook gedaan", zegt Haan over de laatste jaren.

En de beste is hij. "Zo'n atleet als Bolt zullen we de komende 50 jaar niet meer gaan zien", is de overtuiging van Haan. "Hij heeft de atletieksport naar een heel ander niveau getild. Bolt ontsteeg de sport." Zaterdagavond in Kingston krijgt hij daarvoor een groot feest aangeboden door zijn landgenoten. Over acht weken volgt de rest van de wereld in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl