Jelena Ostapenko EPA
NOS Sport Tennis Aangepast

'Pittige tante Ostapenko vond zelfs Serena Williams slecht'

De Letse Jelena Ostapenko is dé revelatie van Roland Garros. Nooit eerder kwam zij voorbij de derde ronde op een grandslamtoernooi en nu staat de nummer 47 van de wereld in Parijs in de finale. De Nederlandse speelsters Eva Wacanno (26) en Rosalie van der Hoek (22) maakten de ontwikkeling van Ostapenko in de kelder van het proftennis van dichtbij mee.

Het is half februari 2014. Op een indoor tenniscomplex in de Estse hoofdstad Tallinn neemt Wacanno het voor een plek in de kwartfinales van een klein ITF-toernooi (totaal prijzengeld $15.000) op tegen een 16-jarige Letse. Die luistert naar de naam Jelena Ostapenko en heeft een wildcard ontvangen.

"Ik weet nog dat ik in het begin volledig werd weggeslagen. Ik kon totaal niet met haar mee, maar naarmate de wedstrijd vorderde, kon ik haar steeds beter volgen", weet Wacanno zich nog te herinneren. "Haar service werd wat shaky en ze was nog jeugdig."

Road to final Ostapenko

Tiebreak

Wacanno, die zich inmiddels concentreert op het dubbelspel, won uiteindelijk met 2-6, 7-6, 6-3 en de tiebreak ging met 15-13 naar de Nederlandse. "In de tiebreak miste zij een aantal matchpoints en daarna ging ze zich wat minder gedragen. Ze begon met haar racket te gooien en na afloop kreeg ik een half handje", aldus Wacanno.

Als ik fouten maakte, dan begon ze te juichen en ze maakte ook vuistjes in mijn gezicht. Dat motiveerde mij echt om van haar te winnen.

Eva Wacanno over Jelena Ostapenko

"Als ik fouten maakte, dan begon ze te juichen en ze maakte ook vuistjes in mijn gezicht. Dat motiveerde mij echt om van haar te winnen. Ze laat niet met zich sollen en is een echte oost-Europese. Ze heeft iets 'bitch'-achtigs over zich. Echt een vechtertje."

Het feit dat Wacanno zich de wedstrijd nog zo goed voor de geest kan halen, zegt ook iets over de indruk die Ostapenko toen op haar heeft gemaakt.

"Ze had heel harde slagen, speelde een hoog tempo en sloeg alles vol. Zo kon ze iemand echt helemaal wegslaan. Ze viel op en ik had wel het idee dat ik tegen een wereldtalent dat ver zou komen had gespeeld. Op dat moment had ze ook al grote sponsors achter zich staan."

Jelena Ostapenko tijdens de US Open in 2015 EPA

Rosalie van der Hoek, die nooit verder kwam dan plek 842 op de wereldranglijst, vormde in mei van 2014 twee keer een koppel met Ostapenko bij ITF-toernooien op Sardinië. Een van die twee toernooien wonnen ze.

"Ik kende haar van de tennisacademy van Patrick Mouratoglou (de coach van Serena Williams, red.), waar wij beiden kort hebben getraind. We sliepen die week in Italië samen op een kamer om de kosten te delen. Maar sindsdien heb ik haar nooit meer gesproken", aldus Van der Hoek.

"Het was een beetje een apart meisje; een pittige tante die geen blad voor haar mond nam. Ze vond zichzelf de beste van allemaal. Over elke tegenstandster zei ze 'this girl is so bad'. Toen vroeg ik haar eens of ze zelfs Serena Williams slecht vond. 'Yes she's also bad, I can beat her', antwoordde ze. Ze had heel erg veel uitspraken en ik dacht toen: wow, bewijs dat maar eens."

Wozniacki

Die woorden werden dus gevolgd door daden, want Ostapenko - in 2014 winnares van het jeugdtoernooi van Wimbledon - versloeg de afgelopen twee weken onder anderen Sam Stosur, Caroline Wozniacki en Timea Bacsinszky.

"Bij de afwezigheid Viktoria Azarenka, Serena Williams en Maria Sjarapova had ik wel verwacht dat iemand voor een verrassing zou zorgen", aldus Van der Hoek. "En dat een van die jonge meiden zou opstaan. Maar meteen de finale van Roland Garros? Dat niet..."

De vrouwenfinale van Roland Garros is vanaf 15.00 uur te zien op NPO 1 en NOS.nl.

STER reclame