De verlengde Audi A8L van Willem-Alexander. Voor die auto gold de gangbare korting, zegt de RVD
NOS NieuwsAangepast

Volkswagen-importeur gaf ook koninklijke familie korting

Auto-importeur Pon hanteerde jarenlang speciale kortingen voor lease-auto's voor leden van de koninklijke familie. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst na berichtgeving van NRC. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gebruikten de speciale kortingsregeling niet, maar zeker één ander lid van het Koninklijk Huis wel.

Het gaat om lease-auto's uit een speciaal wagenpark van de importeur van Audi en Volkswagen. Niet alleen de Oranjes, ook bekende Nederlanders en sporters konden tegen gereduceerd tarief rijden in een auto van het Volkswagenconcern.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet zeggen om welk lid van het Koninklijk Huis het gaat. Een woordvoerder zegt dat van de leden van het koningshuis "minstens één, maar zeker niet allemaal" van de regeling gebruik hebben gemaakt. Inmiddels zijn de speciale kortingen door Pon afgeschaft, omdat het te duur werd. Om hoeveel korting het destijds ging, is niet duidelijk.

Corruptie

Dat Pon met hoge kortingen auto's heeft geleverd aan bekende mensen, kwam naar voren in het justitie-onderzoek naar omkoping door het autobedrijf bij de aanbesteding van politie- en legerauto's. Een van de directeuren spreekt in de verhoren over de speciale regeling. Pon kocht vorig jaar voor 12 miljoen euro strafvervolging af.

Onlangs werd ook minister Kamp met de affaire in verband gebracht, omdat hij ook een voordeeltje kreeg van Pon. Kamp zei daar niet om te hebben gevraagd en ook niets te weten van de defensiedeals.

Overigens rijdt koning Willem-Alexander onder meer in een verlengde Audi A8L. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat die auto wel tegen "normale marktcondities" is gekocht met een korting die ook voor andere zakelijke klanten geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl