In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Drentse bijen getroffen door besmettelijke ziekte

Bij verschillende bijenvolken van een imker in de provincie Drenthe is de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed ontdekt. Volgens RTV Drenthe zijn de bijenkasten geruimd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De besmette volken stonden op korte afstand van elkaar op twee locaties, in de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn. Andere bijenkasten binnen een straal van drie kilometer zijn gecontroleerd.

In de zone geldt een vervoersverbod van dertig dagen, maar die periode kan worden verlengd. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit houdt in die periode controles.

Larven

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae. De sporen ervan kunnen tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

In 2015 dook de bijenziekte ook al op in Nederland. Eerst was er een uitbraak in het noorden van het land, later ook in Limburg.

Bijen hebben het moeilijk. Een van de oorzaken is de intensieve landbouw. Daardoor is er weinig ruimte voor wilde bloemen waarmee de bijen zich voeden.

Advertentie via Ster.nl