Congres wil opnames van Trump horen, als die er zijn
Het Amerikaanse Congres wil weten of president Trump opnames heeft gemaakt van zijn gesprekken met FBI-baas James Comey. Als die er zijn, wil de onderzoekscommissie ze voor 23 juni krijgen.
Trump liet vorige maand doorschemeren dat dergelijke opnames bestaan. "James Comey moet maar hopen dat er geen 'tapes' bestaan van onze gesprekken voordat hij naar de pers lekt", dreigde Trump op Twitter.
Comey, die gisteren in de Senaat een toelichting gaf op zijn moeizame relatie met Trump voor zijn ontslag begin vorige maand, vindt het goed als hun gesprekken in de openbaarheid komen. "Lordy, ik hoop dat ze er zijn", verzuchtte Comey tijdens de hoorzitting. Hij zei zelf notities van de gesprekken te hebben gelekt om een onderzoek uit de lokken. De Senaatscommissie wil die graag inzien, maakte voorzitter Burr vanavond bekend.
Donald Trump wilde vandaag niet ingaan op de vraag of hij opnames maakt van gesprekken, zoals bijvoorbeeld de presidenten Kennedy en Nixon ook deden. "Ik ga daar op zeer korte termijn iets over zeggen. Jullie zullen allemaal zeer teleurgesteld zijn", zei hij tegen de aanwezige pers, zonder uit te weiden.
Onder ede?
Tijdens een persconferentie zei hij dat hij desgevraagd onder ede wil praten over zijn contacten met James Comey. Trump zei op een persconferentie dat uit de verklaring van Comey op te maken was dat hij niet zijn boekje te buiten was gegaan.
"Ik wil best onder ede praten. Honderd procent. Ik zou dan ook zeggen dat ik hem niet heb gevraagd om loyaliteit. Dat heb ik nooit gedaan." Trump ontkende ook dat hij Comey de opdracht had gegeven het onderzoek naar contact tussen zijn campagneteam en de Russen te staken.
Volgens Trump kende hij Comey maar nauwelijks. Hij zou naar eigen zeggen nooit loyaliteit eisen van iemand die hij niet goed kent.
De president sprak op een gezamenlijke persconferentie samen met president Klaus Johannis van Roemenië, die hij had ontvangen in het Witte Huis. Johannis prees de band die de VS en zijn land hebben en zei dat de relatie vormend is geweest voor Roemenië.
Artikel 5
Ook de uitgaven die Roemenië doet aan defensie kwamen aan bod. Volgens Johannis is zijn land "misschien wel de allereerste" die sinds het aantreden van Trump als president aan de de twee-procentnorm voldoet van de NAVO.
In tegenstelling tot vorige maand, toen Trump de NAVO en de EU bezocht, sprak Trump bij de bijeenkomst ook over Artikel 5 van de NAVO, dat stelt dat een aanval op een NAVO-lidstaat gelijk staat aan een aanval op alle lidstaten. Waar Trump in het verleden zijn standpunt over dit artikel in het midden liet, zei hij nu dat de VS zich ook hard maakt voor dit beginsel.
Trump noemde de NAVO eerder achterhaald en hamert er regelmatig op dat lidstaten hun defensie-uitgaven moeten verhogen.