Breivik, of Hansen, zoals de extreem-rechtse terrorist nu heet EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Noorse terrorist Breivik laat naam veranderen

De Noorse terrorist Anders Breivik heeft zijn naam veranderd. De man die zes jaar geleden 77 mensen doodde bij een dubbele aanslag, gaat voortaan door het leven als Fjotolf Hansen. Die naam gebruikte Breivik ook bij het voorbereiden van de aanslagen.

De advocaat van de massamoordenaar zegt dat de naamsverandering is vastgelegd in het Noorse bevolkingsregister. In Noorwegen kunnen burgers vrijelijk hun naam wijzigen. De naam Hansen komt er veel voor, maar de voornaam Fjotolf is zeer zeldzaam.

Waarom Breivik zijn naam veranderde, wilde de raadsman niet zeggen. "Hij heeft dat mij wel verteld", zei hij tegen persbureau Reuters.

Gebruikte naam eerder

Breivik gebruikte de naam Fjotolf Hansen al eens eerder, bij de oprichting van een onderneming in 2009. Via dat bedrijf, Geofarm, bestelde hij tonnen kunstmest.

Die gebruikte de extreem-rechtse terrorist later bij het maken van de bom die hij in juli 2011 liet ontploffen in Oslo. Bij de explosie kwamen acht mensen om het leven. Daarna reisde Breivik door naar het eiland Utøya, waar hij 69 mensen doodschoot.

Gisteren kondigde de advocaat van Breivik aan dat hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt om de omstandigheden aan te vechten waaronder zijn cliënt vastzit. Breivik zit alleen vast. Een Noorse rechter oordeelde eerder dat de eenzame opsluiting niet inhumaan is.

STER reclame