De Franse fotojournalist die vorige maand in het zuidoosten van Turkije werd gearresteerd, is vandaag vrijgelaten. Dat is bekendgemaakt door een woordvoerder van de Franse president en de organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen (Reporters sans frontières).

De freelancejournalist Mathias Depardon woont in Istanbul. Voor het tijdschrift National Geographic maakte hij foto's in de provincie Batman, waar voornamelijk Koerden wonen.

Onderhandelingen

Op 8 mei arresteerde de politie Depardon. Het is nog steeds niet duidelijk waarom. De fotograaf werd vervolgens vastgehouden in een detentiecentrum in de grensprovincie Gaziantep. Sindsdien hebben de Franse autoriteiten en de journalistenorganisatie onderhandeld met de Turken over zijn vrijlating.

President Macron heeft zich persoonlijk ingezet voor de vrijlating van Depardon. Zo heeft hij zijn Turkse collega Erdogan aangesproken op de arrestatie tijdens de NAVO-top vorige maand.

Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen is de journalist na zijn vrijlating op een vliegtuig naar Istanbul gezet. Waarschijnlijk vliegt hij vanavond nog door naar Parijs.

Volgens de journalistenorganisatie heeft Turkije de afgelopen twee jaar tientallen buitenlandse journalisten uitgezet. Zo'n honderd Turkse journalisten zitten nog vast.

STER reclame