Soepeler regels voor nieuwe woonboten

anp

Woonboten die na 1 januari volgend jaar worden gebouwd, hoeven niet aan alle eisen te voldoen die voor gewone huizen gelden. Ze worden vrijgesteld van speciale bepalingen in het Bouwbesluit. De eisen die voor gewone huizen gelden, zijn voor woonboten vaak niet haalbaar.

Het kabinet stelt voor de regels enigszins te versoepelen en stuurt een voorstel voor een aangepaste Bouwbesluit nu naar de Tweede Kamer.

Als de Kamer instemt zullen voor nieuwe woonboten minder eisen gelden dan voor huizen. Op die manier zijn er lagere plafonds en kleinere ruimtes mogelijk. Ook gelden er andere eisen voor de constructie, brandveiligheid en het energieverbruik.

Strenge eisen

Al bestaande woonboten vallen helemaal niet onder het Bouwbesluit. Ze moeten wel een omgevingsvergunning hebben en er zijn wel regels voor de veiligheid en gezondheid.

Sinds een uitspraak van de Raad van State in 2014 zijn drijvende boten, watervilla's en drijvende restaurants vergunningplichtig. Bestaande boten vallen niet onder het bouwbesluit, nieuwe dus wel, maar door het Bouwbesluit aan te passen hoeven ze niet te voldoen aan de strenge eisen die voor woningen gelden.

STER Reclame