Verpleeghuis in Amersfoort
NOS NieuwsAangepast

Belangenvereniging slaat alarm over werkdruk in de zorg

Verpleegkundigen en verzorgenden die regelmatig extra diensten draaien vanwege een tekort aan personeel klagen over de hoge werkdruk. Ruim de helft overweegt te stoppen met het werk omdat de belasting te zwaar wordt.

Dat blijkt uit een enquête onder 750 werkenden in de zorg van V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden. Van de respondenten werkt ruim een derde in de wijk- en thuiszorg en bijna een kwart in het ziekenhuis. Een derde grote groep is die van de verpleeghuiswerkers.

Een overgrote meerderheid van de deelnemers aan de enquête meldt structurele personeelstekorten in de eigen organisatie. Vacatures staan niet zelden langer dan zes maanden open.

Achterban

V&VN vroeg de achterban expliciet naar werkdruk en stress in combinatie met de personeelstekorten. Bijna 85 procent zegt dat de werkdruk de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Ruim de helft draait wekelijks dan wel maandelijks extra diensten om gaten op te vullen. Een kwart is ooit overspannen geweest door de werkdruk.

Volgens directeur Sonja Kersten van de beroepsvereniging levert de enquête een eerlijk, maar zeer alarmerend beeld op van de mate van overbelasting bij werknemers. "Ik schrik vooral van het grote percentage mensen dat overweegt te stoppen."

Van Rijn

Staatssecretaris Van Rijn schreef de Tweede Kamer dat er de komende jaren 70.000 extra mensen nodig zijn, alleen al in de verpleeghuizen. Eind 2016 waren er bijna 25.000 vacatures, met name in de ouderenzorg, zowel in verpleeghuizen als de wijkverpleging.

V&VN dringt al langer aan op betere regionale samenwerking tussen opleiders en stage-aanbieders om zoveel mogelijk verpleegkundigen op te kunnen leiden. Ook moet er worden geïnvesteerd in de mensen die het werk nu doen, want als die uitvallen zijn de problemen niet te overzien, waarschuwt de V&VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl