Annie Schreijer-Pierik op haar eerste dag bij het Europees Parlement
NOS Nieuws

CDA wil opheldering van Europarlementariër om 'bonnetjesgedoe'

Het hoofdbestuur van het CDA wil weten hoe Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik haar onkostenvergoeding van 4300 euro per maand besteedt. Schreijer wil als enige CDA'er in het Europees Parlement geen inzicht geven in haar uitgaven.

De parlementsleden krijgen de onkostenvergoeding netto, boven op hun salaris. Uit onderzoek van 48 journalisten, waar ook de NOS aan meedoet, blijkt de vier andere CDA'ers een accountantsverklaring konden overleggen, alleen Schreijer niet. Voor de partij is zo'n verklaring een voorwaarde om de vergoeding te krijgen.

Toch is Schreijer niet van een plan een accountantsverklaring op te stellen, zegt haar woordvoerder. "Dat advies heeft ze gekregen van haar eigen accountant." In het AD zegt de Europarlementariër dat ze van alles wil doen om openheid te geven. "Maar niet dat bonnetjesgedoe."

Aparte positie

Haar accountant laat vandaag in diezelfde krant weten grote vragen te hebben bij zo'n verklaring. "Een functieonderscheiding ontbreekt, zegt hij. "Degene die beslist over de uitgave en die haar betaalt is dezelfde persoon." Hij wil geen kritiek leveren op de accountant van de andere CDA'ers. "Ik weet niet hoe zij het hebben gedaan."

Schreijer-Pierik is met voorkeursstemmen gekozen in het Europees Parlement. Ze stond op een onverkiesbare plaats. Binnen de fractie neemt ze een aparte positie in. Schreijer staat erom bekend de meeste groepen met bezoekers naar zowel Brussel als Straatsburg, de twee steden waar het Parlement zetelt, te halen.

Kritiek

De CDA-fractieleden zijn vooralsnog voorzichtig in hun uitlatingen over haar. Alleen Lambert van Nistelrooij uitte kritiek via Twitter. Schreijer gaat ergens de komende weken met het hoofdbestuur van het CDA in gesprek.

Gisteren werd bekend dat ook Bas Belder, Europarlementariër van de SGP op het matje wordt geroepen door zijn partij. Ook bij hem is onduidelijk waar hij zijn onkostenvergoeding van 4300 euro aan besteedt.

Hij sprak begin deze eeuw af om verantwoording af te leggen over zijn uitgaven, maar leverde de afgelopen jaren geen accountantsverklaringen meer in. Uit het onderzoek waar de NOS aan meedeed, blijkt dat ook van veel andere Europarlementariërs onduidelijk blijft waar zij hun vergoeding aan besteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl