Topeconoom Marcel Fratzscher
NOS NieuwsAangepast

Duitse topeconoom: Trump heeft gelijk, we hebben excessief handelsoverschot

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

De kritiek die president Trump heeft op het Duitse handelsbeleid is volgens Duitse topeconomen terecht. Duitsland exporteert meer naar de Verenigde Staten dan het importeert, en het handelsoverschot is opgelopen tot 8,3 procent, veel hoger dan de Europees geaccepteerde 6 procent.

"We hebben inderdaad een excessief handelsoverschot", zegt Marcel Fratzscher, voorzitter van het invloedrijke Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW).

Trump heeft de laatste maanden gehamerd op deze scheve verhoudingen.

Trump is volgens Fratzscher niet de eerste. "In 2010 al klaagde Christine Lagarde bij de Duitse regering over het oplopend handelstekort." Zowel met Trump als Lagarde is de Duitse topeconoom het eens: "Dit creëert ongelijkheid, ook in de eurozone."

De Duitse regering vindt het overschot geen probleem en zegt: wij maken nou eenmaal topproducten, en als mensen die willen kopen dan kan dat gewoon. Maar Frazscher vindt dat te simpel: "Het grote probleem is niet dat we veel exporteren, het grote probleem is dat we weinig importeren."

We zwemmen in het geld, maar we durven het niet uit te geven.

Marcel Fratzscher

Duitsland heeft volgens hem een investeringstekort van 100 miljard euro per jaar. "De afgelopen tien à twintig jaar hebben we hier vooral bezuinigd, we zwemmen in het geld, maar we durven het niet uit te geven." Wie naar de Duitse snelwegen kijkt of naar het slechte internet in het land, kan niet anders dan hem gelijk geven.

Zieke man van Europa

Jaren geleden was Duitsland nog 'de zieke man van Europa' en uit die tijd komt een strenge bezuinigingspolitiek. Zelfs nu het weer beter gaat, of zeg maar gerust heel goed, blijft het bij bezuinigen, niet bij investeren. Als een economische reus als Duitsland de broekriem blijft aantrekken, hebben andere landen daar last van.

Niet alleen uit Amerika wordt geklaagd, ook de Franse president Macron wijst Duitsland op z'n verantwoordelijkheid meer geld uit te geven. In de verkiezingscampagne beloven zowel CDU/CSU als de SPD dat ook te doen. "Maar ze beloven vooral belastingverlaging en pensioenverhoging, terwijl ze structurele oplossingen zouden moeten kiezen", zegt Fratzscher. Hij vreest dat er een handelsoorlog komt met de VS als Duitsland geen maatregelen neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl