Van Dam neemt nog geen besluit over onkruidverdelger
Staatssecretaris Van Dam wil nog niet zeggen hoe Nederland gaat reageren op een voorstel van de Europese Commissie over het gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat. Hij wil eerst afwachten of het echt gaat om een verlenging van de vergunning met tien jaar, zoals nu wordt verwacht.
De demissionaire bewindsman verwacht dat er in het najaar meer duidelijkheid is en wil dan uitgebreid met de Tweede Kamer in debat over de vraag of Nederland met het voorstel kan instemmen.
Een deel van de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over een verlenging van de vergunning met tien jaar, omdat het middel kankerverwekkend zou zijn. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft daarvoor gewaarschuwd.
Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat niet onomstotelijk is aangetoond dat het middel, dat verkocht wordt onder de merknaam RoundUp, kankerverwekkend is. Fabrikant Monsanto legt de nadruk op die onderzoeken.
Van Dam (PvdA) zei in de Tweede Kamer dat het misschien niet zeker is of glyfosaat kanker veroorzaakt, maar dat buiten kijf staat dat het middel giftig is. Het mag alleen onder strenge voorwaarden worden gebruikt en mag bijvoorbeeld nooit in het water terechtkomen.
De Partij voor de Dieren heeft een voorstel ingediend waarin het kabinet wordt verzocht om niet in te stemmen met verlenging van de vergunning met meer dan een jaar. De Kamer zal daar dinsdag over stemmen.
Heftige emoties
De Tweede Kamer debatteerde vandaag over glyfocaat. "Zowel het middel als de producent roepen heftige emoties op", concludeerde staatssecretaris Van Dam.
Partijen als de Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks willen een verbod op het middel, omdat het schadelijk is voor de gezondheid en het milieu.
D66 neigt naar de kant van deze drie partijen, maar wil langer de tijd nemen om het middel "uit te faseren". De partij wil in elk geval geen verlenging van de vergunning met tien jaar. Die periode vindt de partij te lang.
Nodig
De PVV maakt zich zorgen over de schade voor bijen en andere verstuivers "die aan het begin van onze voedselketen staan". Maar deze partij vindt vooral dat Nederland zelf moet bepalen of het middel verboden wordt of niet, en niet de EU.
Het CDA en de VVD zijn tegen een verbod. Deze partijen vinden dat het middel zo min mogelijk gebruikt moet worden, maar dat boeren het zonodig van de plank mogen blijven halen.