Amalia in najaar 2016
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Verwarde indringer wilde met Amalia trouwen en de wereld redden

Een verwarde man die probeerde Villa Eikenhorst in Wassenaar binnen te dringen, wilde koning Willem-Alexander om de hand van prinses Amalia vragen. Hij meende dat hij met haar de wereld zou moeten redden, verklaarde hij in de rechtbank.

De 35-jarige man verscheen op Nieuwjaarsdag met een blik bier in zijn hand bij het hek van de koninklijke woning. Hij vertelde twee marechaussees dat hij het blikje met koning Willem-Alexander wilde opdrinken.

De man uit Lelystad moest voor de rechter komen omdat hij de marechaussee ook bedreigde. "Jullie moeten me fouilleren want ik zou een bomgordel kunnen dragen," zou hij hebben gezegd. Hij voegde eraan toe dat hij ze ook al met vuurwapens had kunnen verwonden, schrijft Omroep West.

Grootheidswaanzin

De verdachte werd afgevoerd naar het politiebureau. Deskundigen onderzochten de man en stelden vast dat hij lijdt aan schizofrenie en grootheidswaanzin. Medicijnen hebben onvoldoende invloed op de man. Vanuit de gevangenis probeerde hij opnieuw contact te leggen met de koning.

Hij werd na enige tijd met een enkelband vrijgelaten, met de uitdrukkelijke opdracht uit de buurt van De Horsten te blijven. Toen bleek dat hij de enkelband had doorgeknipt, werd hij weer vastgezet. De verdachte heeft een strafblad met veroordelingen van zes jaar en tweeënhalf jaar voor gewelddadig gedrag.

Volgens zijn advocaat was de verdachte niet naar De Horsten gekomen met terreurplannen. Het OM vindt de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij zou een verplichte behandeling moet krijgen in een psychiatrische kliniek. De verdachte zei aan het eind van de zitting alleen maar dat hij een overtuigd katholiek is en geen moslim.

Advertentie via Ster.nl