Bert van Marwijk

Nagelbijten voor Van Marwijk na nederlaag in Australië

Het wordt spannend voor Saudi-Arabië en bondscoach Bert van Marwijk. Na de nederlaag (3-2) in en tegen Australië van donderdagmiddag, staan de Arabieren in de Aziatische WK-kwalificatiezone op gelijke hoogte met zowel Japan als Australië. Japan heeft een wedstrijd minder gespeeld.

Slechts twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK van 2018 in Rusland.

De thuisploeg startte voortvarend in Adelaide. Al na zeven minuten zette Tomi Juric (ex-Roda JC) de 1-0 op het scorebord. Saudi-Arabië kwam terug, tot twee keer toe, maar op de 3-2 van Tom Rogic had de ploeg van Van Marwijk geen antwoord meer.

Japan thuis

In de twee resterende speelronden gaat Saudi-Arabië nog op bezoek in de Emiraten en ontvangt het lijstaanvoerder Japan. Gunstig is dat Japan ook nog tegen Australië aantreedt.

De beste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de nummer drie plaatst zich voor play-offs. Bij een gelijke stand is het doelsaldo bepalend.

6Thailand7-1

De voetballers van Saudi-Arabië zijn voorafgaand aan de wedstrijd uitgejouwd door het publiek. Terwijl de spelers van Australië omarmd rond de middencirkel stonden om met een minuut stilte de slachtoffers van de terreuraanslag van Londen te herdenken, gingen internationals van Saudi-Arabië niet op een rijtje staan.

Of de spelers de minuut stilte bewust doorbraken of dat niet iedereen bij Saudi-Arabië van het stiltemoment op de hoogte was, is volgens Australische media onduidelijk. Mark van Bommel, assistent van Bert van Marwijk bij de Saudi's is duidelijk: ongelooflijk dat wij ons moeten verantwoorden na manipulatie van de beelden. De technische staf stond gewoon bij de minuut stilte."

Bert van Marwijk vertelt aan AD.nl: "De minuut stilte was zeer slecht gecommuniceerd. Een dag voor de wedstrijd was er een uitgebreide briefing over het draaiboek van de wedstrijddag en is er met geen woord gerept over een minuut stilte. Vlak voor de wedstrijd is er pas iets over gezegd en was het ook onduidelijk bij de Saoedi's waar de minuut stilte precies voor was."