PostNL heeft de wettelijke plicht dat voor iedereen een postbus bereikbaar is
NOS NieuwsAangepast

PostNL moet brievenbussen terugplaatsen

PostNL moet waarschijnlijk tientallen brievenbussen terugplaatsen. Het postbedrijf heeft zich niet altijd gehouden aan de wettelijk vastgelegde afstand waarbinnen iedereen in Nederland vanuit zijn woonhuis een brievenbus moet kunnen vinden.

"Een groep bewoners uit Overschild (Groningen) trok bij ons aan de bel over een verdwenen brievenbus", zegt Pauline Gras van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). "Daarop zijn wij in overleg gegaan met PostNL en toen bleek dat daar inderdaad ten onrechte een brievenbus was weggehaald. PostNL heeft die brievenbus toen teruggeplaatst en gezegd dat ze opnieuw zullen kijken naar andere plekken waar brievenbussen zijn weggehaald."

Volgens de ACM gaat het om enkele tientallen brievenbussen die mogelijk moeten worden teruggeplaatst of brievenbussen die nog weggehaald zouden worden maar nu blijven staan.

Geen aantallen

PostNL wil geen aantallen noemen. "Wij nemen sinds 2016 ons hele netwerk aan brievenbussen onder de loep", zegt woordvoerster Jelleke van Rantwijk van PostNL. "We doen dat in overleg met provincies, bewoners en belangenorganisaties. We hebben nu nog 17.000 postbussen staan en we nemen nog dit en volgend jaar de tijd om te bekijken welke blijven staan en welke we weghalen."

Volgens Van Rantwijk kan het soms zo zijn dat PostNL ervoor kiest om in dunbevolkte gebieden een brievenbus bijvoorbeeld bij de lokale supermarkt te plaatsen. "Dat lijkt voor ons een plek die voor iedereen bereikbaar is. Het is voor ons heel duur om een postbus te handhaven als er nooit wat in zit."

Maar wettelijk moet PostNL ervoor zorgen dat er voor iedereen in Nederland, in dunbevolkte gebieden, een postbus is op maximaal 2,5 kilometer van de voordeur. Voor mensen in gemeenten met meer dan vijfduizend inwoners moet er altijd een postbus zijn op maximaal 1 kilometer van de eigen woning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl