Harde kern radiopiraten bedreigt inspectie
Duizenden radiopiraten zijn de afgelopen jaren gestopt, maar de 150 die zijn overgebleven halen steeds gevaarlijkere acties uit om te voorkomen dat hun zendapparatuur in beslag wordt genomen. Dat staat in het jaarverslag van het Agentschap Telecom.
Volgens het agentschap zitten die radiopiraten vooral in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Plaatsvervangend hoofdinspecteur John Derksen: "De romantiek is er wel vanaf. Ze vertonen steeds vaker crimineel gedrag."
Barricade met asbest
Volgens hem schroomt die harde kern van 150 mensen niet om geweld te gebruiken en inspecteurs thuis te bedreigen. Zo werd twee weken geleden nog een inspecteur uit zijn auto getrokken.
Om hun illegale zenders te beschermen, barricaderen ze die met asbestplaten. Dat gebeurde in Hengelo en Hoogeveen. Bij het Achterhoekse dorp Zieuwent hingen piraten een vat diesel in de mast om het aggregaat te laten draaien. Volgens Derksen leverde dat een gevaarlijke situatie op.
112 moeilijker bereikbaar
De elektriciteit wordt volgens het agentschap steeds vaker illegaal afgetapt van onder meer kasten van mobiele providers als KPN. Derksen zegt dat dat grote gevolgen kan hebben: "Door uitval van mobiele netwerken is 112 moeilijker bereikbaar."
Sinds een aantal jaren treedt het agentschap harder op tegen zendpiraten en worden er boetes tot 45.000 euro opgelegd. Dat heeft ertoe geleid dat veruit de meeste zendpiraten zijn gestopt. Die draaien hun plaatjes nu op internet of ze zetten een legale evenementenzender op.
De illegale zenders worden aangepakt, omdat die storingen kunnen veroorzaken bij de ontvangst van legale landelijke en regionale radiozenders. Commerciële zenders hebben vaak veel geld betaald voor een plek op de FM-band. Daarnaast kunnen piraten ook het communicatiesysteem van bijvoorbeeld de politie en de luchtverkeersleiding verstoren.