De drukbezochte bijeenkomst voor Nederlanders
NOS NieuwsAangepast

'Britse' Nederlanders bezorgd, 'misschien tijd om terug te gaan'

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

De verkiezingen in Groot-Brittannië van vandaag kunnen veel invloed hebben op de toekomst van de ruim 100.000 Nederlanders die er wonen. Sinds de brexit-stem vorig jaar kampen ze met onzekerheid: niemand weet wat hun positie is als de Britten de EU hebben verlaten.

De kans is groot dat de Conservatieve Partij weer de grootste wordt, dat betekent dat de huidige premier Theresa May de Britten de komende jaren de EU uit moet dirigeren.

Bij de Nederlandse ambassade in Londen komen veel meer telefoontjes en e-mails binnen dan voorheen. "Ze maken zich zorgen", zegt ambassadeur Simon Smits. "Veel mensen wonen en werken hier al heel lang. Die willen graag op korte termijn duidelijkheid over hun toekomst hier."

Om hen te helpen, organiseerde de ambassade een informatiebijeenkomst in Londen. Er was plek voor vijftig man, maar het aantal aanmeldingen lag veel hoger.

Sandra van Osch (45)

Sandra van Osch:

"De harde teksten van Theresa May tegen de EU vallen bij mij helemaal niet goed. Ik heb nu tijdens de verkiezingscampagne alle nieuwsapps van mijn telefoon gehaald, ik werd er gestoord van. Ik begrijp niet waarom ze er zo hard ingaat tegen Brussel, waarom is ze zo uitgesproken?"

Als ik alleen was geweest, was ik allang terug naar Nederland gegaan.

Sandra van Osch

"Het zal haar tactiek wel zijn: hoog inzetten en hopen dat je ergens wat overhoudt. Maar zo stoot ze anderen tegen het hoofd. Brussel heeft groot gelijk als ze zouden zeggen: zoek het maar uit. Maar dat is wel slecht voor mij."

"Als ik alleen was geweest, was ik allang terug naar Nederland gegaan. Ik heb geen zekerheden meer, kan niet meer plannen. Een huis kopen, verhuizen, een andere baan? Dat durf ik allemaal niet nu. Zolang ze geen akkoord hebben, sta ik stil."

Daniel Aksan (36)

Daniel Aksan:

"Ik hoop op het beste, maar bereid me voor op het ergste. Mijn vrouw is Duits, mijn kind is hier geboren en ik zou graag ook een Brits paspoort krijgen. Ik woon en werk hier al zeventien jaar. Mijn grote frustratie is dat ik geen dubbele nationaliteit mag aanvragen, dat laat Nederland niet toe."

Als mijn werkgever vertrekt, vertrek ik ook.

Daniel Aksan

"In deze heel gecompliceerde onderhandelingen is de kans op fouten en politieke blunders groot. Twee jaar zal nooit genoeg zijn om deze exit gladjes uit te onderhandelen."

"Ik werk voor een Amerikaanse zakenbank. Mijn zorgen zijn vooral: wat gebeurt er met mijn baan? Als mijn werkgever vertrekt, vertrek ik ook."

Eline van der Vlist (47)

Eline van der Vlist:

"Vorige week heb ik mijn verblijfsvergunning gekregen. Ik begrijp niet dat de ambassade niet tegen alle Nederlanders zegt: vraag een verblijfsvergunning aan! Andere landen doen dat al wel. Nu zijn onze rechten nog niet in gevaar, maar ze staan wel al onder druk."

Wat nou als universiteiten het heel duur maken voor niet-Britten om te studeren?

Eline van der Vlist

"Ik woon al zeventien jaar in Londen, mijn kinderen zijn hier geboren. Ze hebben geen Brits paspoort, omdat ik mijn verblijfsvergunning pas na hun geboorte heb aangevraagd."

"Mijn kinderen gaan hier naar school, groeien hier op. Wat nou als bijvoorbeeld de universiteiten het straks heel duur maken voor niet-Britten om te studeren? Ik wil dat ze de mogelijkheid hebben op twee paspoorten."

Lizzy de Bruin (33)

Lizzy de Bruin:

"In principe kan ik een verblijfsvergunning aanvragen, want ik heb meer dan vijf jaar achtereen gewerkt. Maar op dit moment werk ik even niet, dus moet ik wachten tot ik weer werk heb? Vergroot dat mijn kansen? Ik vind het allemaal vreemd, vaag en onduidelijk."

Het frustreert me dat ik meer heb bijgedragen dan menig Engelsman, maar daar niets voor terugkrijg.

Lizzy de Bruin

"Ik betaal al zeven jaar belasting hier. Ik heb nooit beroep gedaan op een uitkering, ook nu niet. Het frustreert me dat ik meer heb bijgedragen dan menig Engelsman, maar dat ik daar niets voor terugkrijg."

"Misschien is het tijd om terug te gaan. Maar als ik dat doe, dan verlies ik mijn kans op ooit een verblijfsvergunning hier helemaal. Toch wil ik niet naïef zijn, de berichten over onze rechten zijn zo tegenstrijdig."

'Ik ben geen auto-onderdeel, maar een mens'

Kristallen bol

De bijeenkomst op de ambassade is informatief, maar weinig concreet, zo is het algemene gevoel. Dat kan ook niet, zolang de uitkomst van de onderhandelingen nog niet duidelijk is, denken veel bezoekers.

"Ik heb ook geen kristallen bol", zegt ambassadeur Smits. "We proberen onze landgenoten de informatie te geven die we hebben, bijvoorbeeld over verblijfsvergunningen en het aanvragen van een Britse nationaliteit. We zijn eigenlijk een makelaar in informatie en contacten."

Maar verder blijft het koffiedik kijken, in ieder geval tot na de verkiezingen. "Het is de algemene verwachting dat de echte onderhandelingen dan kunnen gaan beginnen, want dan zit er een gekozen premier", legt Smits uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl