NOS NieuwsAangepast

OVSE: Nederlandse stembiljet was te groot

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft kritiek op de omvang van het stembiljet bij de laatste verkiezingen in Nederland.

Volgens de OVSE waren de stembiljetten door hun grootte vooral voor ouderen, slechtzienden en mensen met een mentale beperking moeilijk hanteerbaar. Ook maakte het het tellen van de stemmen moeilijk.

De OVSE vindt verder dat de rechten van mensen met een beperking beter gewaarborgd moeten worden. Mensen met een fysieke beperking mogen zelf iemand meenemen voor hulp in het stemhokje, stelt de OVSE. Maar in een aantal stembureaus werd hun dat recht ontzegd en kregen ze iemand toegewezen.

Mensen met een mentale beperking kregen helemaal geen toestemming voor hulp bij het stemmen. De OVSE vindt dat onacceptabel.

Partijen

De OVSE vindt het verder niet democratisch dat de grote, gevestigde partijen meer kandidaten op de stemlijst mogen zetten dan de kleinere en nieuwe partijen.

De organisatie adviseert verder om anonieme donaties aan politieke partijen te verbieden. Daarnaast zou er een onafhankelijke organisatie moeten komen die de geldstromen in de gaten houdt.

Tot slot vindt de OVSE dat het goed zou zijn als er een quotum ingesteld zou worden voor het aantal vrouwen op de stemlijst. Bij de verkiezingen in maart was ruim 35 procent van de kandidaten vrouw en dat vindt de OVSE te mager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl