Veiligheidstroepen bij het parlementsgebouw, dat vanochtend werd aangevallen
NOS NieuwsAangepast

Saudi-Arabië ontkent betrokkenheid bij aanslag Iran

Saudi-Arabië spreekt met klem tegen dat het achter de dubbele aanslag in Teheran zat die vandaag zeker twaalf levens eiste. Het land is daarvan beschuldigd door de Iraanse Revolutionaire Garde.

"Wij veroordelen terroristische aanslagen waar ze ook gebeuren", zei minister Jubeir van Buitenlandse Zaken in Berlijn, waar hij bij een symposium was. Hij benadrukte dat hij niet weet wie er verantwoordelijk voor is. Van Saudische betrokkenheid is volgens hem in elk geval geen bewijs.

Islamitische Staat

Jubeir reageerde op een verklaring waarin de Revolutionaire Garde de schuld legt bij de soennitische aartsvijand Saudi-Arabië. Het feit dat de eveneens soennitische terroristen van IS de verantwoordelijkheid hebben opgeëist, bewijst volgens het Iraanse militaire elitekorps dat Saudi-Arabië erachter zat.

Iran wordt zelden getroffen door terroristische aanslagen, maar vanochtend waren er twee. Terroristen sloegen in Teheran toe bij het parlementsgebouw en het mausoleum van ayatollah Khomeini. Behalve twaalf doden vielen tientallen gewonden.

Later op de dag werden vijf mensen opgepakt, meldt het staatspersbureau IRNA. Hun rol bij de aanslagen wordt onderzocht.

Amerika

De Verenigde Staten hebben de aanslagen in Teheran veroordeeld. "Wij rouwen en bidden voor de onschuldige slachtoffers van de terroristische aanslagen in Iran, en voor de Iraanse bevolking, die zulke moeilijke tijden moeten doorstaan", staat in een verklaring van president Trump.

Trump deelt in de korte verklaring echter ook een sneer uit aan de Iraanse autoriteiten, "We benadrukken dat staten die terrorisme sponsoren het risico lopen om slachtoffer te worden van het kwaad dat ze promoten."

De relatie tussen Verenigde Staten en Iran is sinds het aantreden van Trump ernstig bekoeld. Onlangs wees hij tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië Iran aan als de gemeenschappelijke vijand. Hij riep de Arabische landen toen op er samen tegen op te treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl