RTV Rijnmond

Enkele tientallen leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam hebben cijfers van hun proefwerken aangepast. RTV Rijnmond schrijft dat een klasgenoot het leerlingvolgsysteem van de school kon hacken. Hij gaf de wachtwoorden vervolgens door aan andere leerlingen.

De fraude is vorige week ontdekt, maar volgens bronnen speelt de zaak al langer. De hacker is geschorst en de school is van plan hem definitief weg te sturen. De computerinbraak is gemeld bij de politie. Die is een onderzoek gestart.

De hackende scholier zit in 4 havo. Hij zat al langere tijd thuis. Klasgenoten hebben gezegd dat de jongen van plan was naar een andere school te gaan.

'Gevoelige informatie'

Een medeleerling vertelt dat de jongen in eerste instantie probeerde voor de grap het schoolnetwerk binnen te dringen. "De schoolsite was niet beveiligd. Hij heeft alle wachtwoorden kunnen krijgen en doorgespeeld aan andere leerlingen. Hij kon ook dossiers lezen van andere leerlingen met daarin gevoelige informatie."

Leerlingen uit verschillende klassen kregen de wachtwoorden doorgespeeld. Zo konden ze hun eigen cijfers aanpassen.

Oorspronkelijke cijfers teruggeplaatst

Rector Michel ter Laak bevestigt tegenover RTV Rijnmond dat er is gesjoemeld met cijfers, maar wil verder niet reageren. "Daar heeft de school geen baat bij. We zijn nog volop in gesprek met ouders en leerlingen en willen dat onderzoek niet beïnvloeden." Een deel van de leerlingen is geschorst.

"Het belangrijkste is dat ons waarschuwingssysteem deugt, want de alarmbellen zijn afgegaan toen het systeem zelf grote wijzigingen ontdekte" aldus Ter Laak. Volgens de rector hoeven de proefwerken niet opnieuw gemaakt te worden: "We hebben gelukkig voldoende back-ups, dus de oorspronkelijke cijfers zijn allemaal teruggeplaatst."

STER reclame