Vrouw voor rechter om aanzetten tot zelfmoord: 'Het is tijd, schatje'
"Ik ben vastbesloten", sms't de Amerikaanse tiener Conrad naar zijn vriendin. Zij sms't hem even later terug: "Ik ben blij om dat te horen, want het is tijd schatje. Dat weet je."
Een paar uur later pleegt de 18-jarige jongen zelfmoord in zijn auto op een parkeerplaats. Naast hem wordt een compressiepomp gevonden die de auto met koolstofmonoxide vulde.
Dat was drie jaar geleden. Gisteren stond Conrads vriendin, Michelle, opnieuw voor de rechter. De rechtszaak tegen haar loopt al sinds 2015. Volgens de aanklagers heeft ze Conrad via sms'jes aangemoedigd zelfmoord te plegen.
'Je moet het gewoon doen'
Het sms-verkeer tussen de tieners is openbaar gemaakt. Als Conrad laat weten dat hij twijfelt, stuurt zijn vriendin naar hem: "Dus het lijkt erop dat je het niet gaat doen dan. Je was er klaar voor, en zo vastbesloten."
Conrad antwoordt vervolgens: "Ik ga het uiteindelijk wel doen. Ik weet echt niet waar ik op wacht, maar ik heb alles klaarstaan."
Waarop Michelle zegt: "Nee, dat ben je niet Conrad. Afgelopen nacht was je er klaar voor. Je blijft het voor je uitschuiven en je zegt dat je het gaat doen, maar je doet het nooit. Het zal altijd zo blijven als je geen actie onderneemt. Je maakt het alleen maar moeilijker om het van je af te schuiven. Je moet het gewoon doen. Wil je het nu doen?"
Michelle, inmiddels 20 jaar, wordt verdacht van doodslag. Bij een veroordeling kan haar dat 20 jaar gevangenisstraf opleveren. Michelles advocaat zegt dat ze Conrad juist van eerdere zelfmoordpogingen heeft weerhouden.
Ook vallen de sms'jes van Michelle volgens haar advocaten onder de vrijheid van meningsuiting. Dat zou van invloed kunnen zijn op de hoogte van de straf.
Eerdere gevallen
In een zaak waarbij mensen in een chatroom door een man werden aangezet tot zelfmoord, beriep de beklaagde zich met succes op de vrijheid van meningsuiting. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor hulp bij zelfmoord en zes maanden gevangenisstraf.
Amerikaanse media wijzen op eerdere zaken waarbij personen wel zijn veroordeeld voor doodslag. Een daarvan draaide om een potje Russische roulette en een man die zijn vrouw hielp met het laden van haar wapen.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat er sms-berichten in het spel zijn.