NOS NieuwsAangepast

Fotogenerator van Lara Rense zorgt voor 'rokende' NPO-servers

Slimme computers kunnen al best veel, zelfs het gezicht van Nieuws & Co-presentatrice Lara Rense vervormen. Dit klinkt wat gek, maar dat is in feite wel wat een nieuwe site van het radioprogramma doet. Het laat mensen tekeningetjes maken, die de computer vervolgens analyseert en gebruikt om het gezicht van Rense aan te passen. En het is zó populair dat de NPO extra servers moest inschakelen.

Het voorbeeld, met de getekende versie en de originele foto

De website, fotogenerator.npocloud.nl, is sinds 30 mei online en kreeg de afgelopen dagen veel aandacht. En dat komt deels doordat allerlei grote nieuwssites erover schrijven. De site is opgepikt door The Verge, Motherboard, Business Insider en de Mail Online. En dat zorgt voor meer bezoek dan verwacht.

"Ik wist niet wat ik zag toen ik keek op The Verge", reageert Rense. "Ik vind het fantastisch. Met Nieuws & Co proberen we dit soort belangrijke ontwikkelingen te volgen. Kunstmatige intelligentie is iets heel abstracts en dat kunnen we op deze manier dichterbij brengen. Daarnaast vind ik het tof dat luisteraars zo betrokken worden."

Extra servers

"Het aantal bezoekers is niet ontzettend schokkend, op het hoogtepunt hadden we 2738 bezoekers die tegelijkertijd keken", zegt Daan Gosman van de NPO. "Maar doordat het tooltje veel rekenkracht vraagt hebben we extra servers moeten inschakelen."

Het gaat hierbij om zogenoemde virtuele servers. Die heeft de NPO niet zelf, maar huurt het van Amazon, die gespecialiseerd is in het snel opschalen als er meer capaciteit nodig is.

"We hebben nu speciaal voor dit tooltje negen servers in gebruik", gaat Gosman verder. "En we hebben nog twintig servers klaar staan als dat nodig is." De website heeft tot nu toe 446.010 unieke bezoekers gehad. Tussen 5 en 7 juni zijn er ongeveer 250.000 plaatjes per dag gegenereerd.

  • NTR
    Je kunt allerlei dingen tekenen, bijvoorbeeld een auto
  • NTR
    Dat zorgt voor allerlei gekke vormen. De computer snapt bijvoorbeeld niks van een boom
  • NTR
    In dit geval werd een mens getekend, maar ook hier is het gezicht van Rense niet duidelijk te zien

"We wilden laten zien wat kunstmatige intelligentie allemaal kan", verklaart wetenschapsredacteur Gerda Bosman. Zij bedacht de website waar je het gezicht van Lara Rense kunt aanpassen als onderdeel van Tech & Gadget, een rubriek in Nieuws & Co.

"Ik was geïnspireerd door een soortgelijke website, die hetzelfde deed met tassen en katten. Toen dacht ik: dat moet je toch makkelijker met een mens kunnen doen?"

"We hebben vervolgens tweehonderd foto's van Lara gemaakt. Die hebben het systeem 'gevoed', zodat het wist hoe ze eruit zag. Ook vroegen we mensen om Lara te tekenen, ook deze tekeningen hebben het systeem gevoed. Dit samen zorgt ervoor dat de fotogenerator op basis van nieuwe tekeningen zelf afbeeldingen maakt."

Bosman zocht daarnaast contact met Tom Kenter, die zich aan de Universiteit van Amsterdam onder meer bezighoudt met Informatica. Hij zorgde ervoor dat het algoritme van de website de tekeningen en foto's van Rense kon verwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl