EPA
NOS NieuwsAangepast

Primeur: belastingbetaler ontzien bij redding Spaanse bank

De in financiële nood geraakte Spaanse bank Banco Popular wordt overgenomen door branchegenoot Banco Santander. Dat heeft de Europese bankenautoriteit SRB (Single Resolution Board) bekendgemaakt.

Het eveneens Spaanse Santander, de grootste bank van Spanje, koopt Banco Popular voor een symbolische euro, maar krijgt met de bank ook 36 miljard euro aan 'slechte' vastgoedleningen in bezit. Santander versterkt de verzwakte bank met 7 miljard euro door nieuwe aandelen uit te geven

De overname door Santander betekent dat de bank onteigend wordt en de aandeelhouders van Banco Popular het nakijken hebben. Het aandeel sloot gisteren zijn laatste handelsdag op 32 eurocent.

Eerste keer

Volgens de Europese Centrale Bank, (ECB) stond de Banco Popular op omvallen. De kapitaalpositie van de bank was de laatste dagen enorm verslechterd.

De toezichthouder concludeerde dat de bank vrij snel in de situatie terecht zou komen waarbij schulden en verplichtingen niet meer betaald konden worden. Daarop werd de bankenautoriteit SRB voor banken in problemen ingeschakeld, die de bank onderbracht bij Santander. Op die manier werd een nationale bankencrisis voorkomen en zijn de klanten en spaarders van Popular gespaard.

Het is voor het eerst dat financiële problemen rond een bank in Europa worden opgelost door de bankensector zelf, via de pas opgerichte bankenunie en het resolutiemechanisme voor banken in problemen. Banken moeten een crisis zelf oplossen en mogen de gevolgen niet meer afwentelen op de belastingbetaler en/of overheden.

Stabiliteit

De opgelegde overname door Santander van Popular, met de problematische hypotheekleningenportefeuille van 36 miljard euro en het vooruitzicht van 7 miljard euro aan nieuwe aandelen wordt door beleggers niet bepaald met gejuich onthaald. De aandelenkoers van Santander noteert in de ochtend een verlies van 2 à 3 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) concludeerde gisteren dat Banco Popular in een zeer slechte financiële positie verkeerde en zelfs op het punt stond om te vallen. Vorige week zakte het aandeel Banco Popular met 40 procent nadat duidelijk was dat de bank in problemen zat. Veel particulieren haalden ook direct hun geld van de bank, waardoor acute problemen ontstonden.

De ECB benaderde toen de bankenwaakhond. Die besloot dat een verkoop in het belang was van alle rekeninghouders van Banco Popular. Ook was het van groot belang voor de stabiliteit van het bankenstelsel in Spanje en Portugal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl