Nora, Ahmad, Assaf en Mor
NOS NieuwsAangepast

Vijftig jaar na de Zesdaagse oorlog: 'Wij leven erin en kennen niet anders'

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

In juni 1967, deze week vijftig jaar geleden, raakten Israël en de Arabische landen in een oorlog die zes dagen duurde. Het veranderde de landkaart. Israël kreeg uiteindelijk Gaza, de Sinaï, de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Golan in handen.

De Zesdaagse oorlog zette ook de verhoudingen in het Midden-Oosten volledig op z'n kop. Tot de dag van vandaag. Twee Israëliërs en twee Palestijnen vertellen over hun leven nu en over hun verwachtingen voor de toekomst.

Nog altijd geen oplossing

Mor Segal is 24 jaar en woont in de stad Tel Aviv. Ze werkt momenteel bij een startup en gaat volgend jaar studeren. Na haar dienstplicht reisde ze eerst een tijd rond, zoals veel Israëlische jongeren.

Ze is verdrietig dat er vijftig jaar na de oorlog nog steeds geen oplossing is. "Als ik de verhalen hoor van mijn ouders over toen, zo lang geleden, is er nog niets echt veranderd." Ook betreurt ze het dat de mensen van beide kanten elkaar niet kennen.

'We kennen elkaar niet'

Artieste Nora Said (24) woont in de Palestijnse stad Ramallah. Ze denkt dat de bezetting zal veranderen, maar niet ten goede. "Het apartheidssysteem zal blijven." Ze verwacht dat de Palestijnse regering het niet lang gaat houden. "De Palestijnen kunnen de autoriteiten niet meer verdragen."

'Het zal als een bezetting blijven voelen'

"Het conflict is de basis van ons bestaan als Israëliër. We leven erin en kennen niet anders", zegt Assaf Levi (30). Hij woont in Tel Aviv en werkt in de mode.

Hij wil zijn Palestijnse leeftijdsgenoten vooral meegeven dat deze oorlog niet nodig is. Hij denkt dat als de bevolking aan beide kanten het voor het zeggen had, alles anders zou zijn. "Wij denken anders dan onze regering."

'Het conflict is de basis van ons bestaan'

Ahmad Reziq (25) woont in Gaza-Stad en is vertaler. Dat er wordt stilgestaan bij vijftig jaar bezetting, maakt hem misselijk. Hij wil dat er ook wordt verteld wat er in 1948 is gebeurd, toen Israël werd gesticht en veel Arabieren werden verjaagd. Volgens hem is de ramp toen begonnen, en niet pas in 1967.

Hij vindt het jammer dat niemand kan zien hoe mooi Gaza is. Hij kan alleen over Gaza praten, want hij is nog nooit buiten het gebied geweest. "Nog vijftig jaar bezetting is een complete ramp."

'Ik heb Israëliërs niets te zeggen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl