Roodbruine neushoornvogels
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Celstraffen tot 14 maanden voor bende die vogels Avifauna roofde

Vijf mannen zijn veroordeeld tot celstraffen van twee tot veertien maanden voor het stelen van tientallen vogels. De bende roofde in 2014 onder meer dieren uit vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn.

De straffen vallen hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat ze levende, zeldzame en beschermde dieren hebben gestolen.

Teruggevonden in Den Bosch

Bij Avifauna namen de mannen onder meer toekans, neushoornvogels, kaketoes en een zeldzame reuzentoerako weg. De dieren hadden een gezamenlijke waarde van honderdduizend euro, schrijft Omroep West.

De helft van de vogels werd een maand later zwaar verwaarloosd teruggevonden in een schuur in Den Bosch. Een aantal vogels had het niet overleefd, andere waren er slecht aan toe. De meeste vogels zijn echter nooit teruggevonden.

Impact

Volgens de rechter hebben de getroffen vogelparken grote financiële schade geleden door de diefstal. Daarnaast was er de emotionele impact op de eigenaren en de medewerkers. "Zij hebben de dieren vaak jarenlang met veel toewijding gefokt en verzorgd."

Ook vindt de rechter dat de verdachten de fokprogramma's een zware slag hebben toegediend en dat ze hebben bijgedragen aan de bedreiging van beschermde vogelsoorten.

Advertentie via Ster.nl