Een klaslokaal van de opleiding logistiek van het ROC Zadkine in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Hard optreden tegen examenfraude Rotterdamse mbo-docenten

Staatssecretaris Dekker vindt het onaanvaardbaar dat docenten van het Rotterdamse ROC Zadkine hardnekkige spijbelaars hebben geholpen bij hun tentamens. Dekker wil de onderste steen boven krijgen. "Als er sprake is van fraude kan en mag dat niet. Dan moeten we hard optreden."

De school heeft onlangs twee mbo-docenten en een teamleider geschorst vanwege het vooraf doorgeven van de vragen en antwoorden van toetsen. Ook zou er gesjoemeld zijn met de aanwezigheidsregistratie van leerlingen. Er loopt een onderzoek naar de mogelijke fraude, maar de Tweede Kamer wilde vandaag van het kabinet weten wat er precies aan de hand is op die school.

Aan hun laars

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zegt dat er zo'n 30 tot 60 leerlingen bij betrokken zijn en dat er nieuwe tentamens zijn gepland. Hij heeft geen goed woord over voor het optreden van de docenten, die mogelijk de leerlingen uit betrokkenheid hulp wilden bieden. "Docenten hebben de regels aan hun laars gelapt."

Opkrikken

Oppositiepartij SP vraagt zich af of de leraren ook niet geprobeerd hebben om de prestaties van hun school op te krikken of dat de werkdruk te hoog is. Dekker zegt dat er geen enkele reden kan zijn om de regels te overtreden. In het onderzoek wordt ook gekeken of er structureel iets mis is met de cultuur op deze mbo-opleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl