ANP
NOS Nieuws

Blok: scholen, doe aangifte van schoolplein-criminaliteit

Minister Blok van Veiligheid en Justitie roept middelbare scholen op om aangifte doen als criminele bendes actief zijn op het schoolplein. Hij reageert op berichtgeving in de Volkskrant over het ronselen van meisjes voor de prostitutie en het werven van drugskoeriers.

Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de verhalen van jongeren die bijvoorbeeld rond lopen met bundeltjes van duizenden euro's, zoals een directrice van een vmbo-school in Utrecht in de krant beschreef. De betrokken scholen willen anoniem blijven en cijfers over een schoolpleincriminaliteit zijn er niet.

De Tweede Kamer denkt dat het aan regie ontbreekt. Scholen, de buurtpolitie, maatschappelijke organisaties en het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben ermee te maken, maar niemand voelt zich verantwoordelijk, zeggen Kamerleden van PvdA, D66 en de SP.

Onderwereld

PvdA-Kamerlid Kuiken verwijt Blok het ontbreken van een gevoel van urgentie. "We staan erbij en kijken ernaar, maar niemand voelt zich geroepen". De SP constateert dat de onderwereld zijn plek verovert op het schoolplein. "Wie is er verantwoordelijk?," vraagt Kamerlid Van Raak van de SP zich af. Hij spreekt over een gevaarlijk schoolplein.

Minister Blok weerspreekt dat er te weinig regie is. Het Veiligheidshuis bestaat, waar allerlei hulpinstanties samenwerken om de problemen met geronselde scholieren aan te pakken.

'Handelingsverlegenheid'

Het belangrijkst is dat scholen aangifte doen, zegt Blok herhaaldelijk. Dat gebeurt nu nog te weinig, omdat scholen volgens de minister kampen met 'handelingsverlegenheid': ze weten niet goed wat ze moeten doen bij een probleem op dit gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl