NOS VoetbalAangepast

'Tioté was een beresterke, stille strijder'

Cheick Tioté, beresterke strijder op het middenveld

"Je schrikt je kapot natuurlijk. Cheick Tioté was beresterk, een mega-atleet. Sterker dan hij heb je ze niet, dacht ik. En toch zakt-ie zomaar in elkaar, veel te jong".

Aan het woord is Jan van Halst, oud-voetballer en tegenwoordig manager algemene zaken bij FC Twente. Van 2006 tot 2012 was hij ook al betrokken bij de club uit Enschede in meerdere functies.

Toen Tioté in de zomer van 2008 overkwam van Roda JC ontfermde hij zich over de Ivoriaan. "Ik heb Tioté en zijn gezin geholpen om zijn weg te vinden in Enschede. Reed hem naar zijn huis, liet hem zien waar de dokter was, dat soort dingen. En een beetje vertalen in mijn allerbeste Frans. In het begin was hij een stille, introverte jongen. Maar ook een echte professional, die altijd wilde spelen."

Als Tioté op de bank zat, liet coach McClaren na afloop de bestuurskamer op slot doen. Dan stond hij briesend voor een dichte deur

Jan van Halst

In het kampioensjaar van FC Twente (2009-2010) leverde die bezetenheid nog wel eens hachelijke situaties op. "In dat seizoen speelde Twente vooral met Wout Brama, Theo Janssen en Kenneth Perez op het middenveld. Tioté moest het regelmatig doen met invalbeurten. En woest dat hij daarover was. Als hij weer eens een wedstrijd op de bank had gezeten, dan kon je er zeker van zijn dat Cheick even later briesend voor de deur stond om verhaal te halen."

Trainer Steve McClaren had zo zijn eigen methodes om hem te vriend te houden. "Direct na het eindsignaal riep hij naar boven: gooi die bestuurskamer maar op slot, ik praat maandag wel met hem. En jawel, na een kwartiertje voor de dichte deur droop Tioté meestal af. Dan was hij weer tot bedaren gekomen en kon McClaren de week erop weer op hem rekenen."

  • ANP
    Cheick Tioté verschalkt doelman Henk Timmer van sc Heerenveen en houdt FC Twente daarmee op titelkoers.
  • ANP
    Chieck Tioté lost Theo Janssen af voor een van zijn vele invalbeurten in het seizoen 2009/10.
  • ANP
    Op 2 mei 2010 staat Cheick Tioté in Breda met de kampioensschaal in zijn handen.

Zo kreeg Tioté toch een belangrijke rol in de landstitel. "Vier wedstrijden voor het einde speelden we thuis tegen sc Heerenveen. We wisten dat we geen punt mochten verspelen. Het werd een hele moeizame wedstrijd, die uiteindelijk werd opengebroken door Tioté. Dat was een heel belangrijke goal in de titelstrijd."

Het seizoen erop deed Tioté nog twee wedstrijden mee bij Twente, daarna verkaste hij naar Newcastle United. "Dat was misschien ook wel beter, voor beide partijen."

Geen hartproblemen bekend

Hartproblemen zouden hebben gezorgd voor het plotselinge overlijden van de Ivoriaan op een trainingsveld in China. Dat roept de vraag op of hij tijdens zijn periode in Enschede ook al problemen had. "Die vraag kwam natuurlijk ook bij mij op vandaag. Het antwoord is: nul komma nul. Tioté was een beresterke, stille strijder op ons middenveld."

FC Twente voor het duel met Fenerbahçe in de Europa League in 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl