NOS NieuwsAangepast

Wonder Woman doorbreekt glazen plafond met recordpremière

Wonder Woman blijkt haar mannetje te kunnen staan tussen de superhelden: de film met de Amazoneprinses haalde in het openingsweekend wereldwijd 200 miljoen euro binnen, een record voor een film geregisseerd door een vrouw.

Wonder Woman had zelfs een beter recette dan de eerste Iron Man, Doctor Strange en Thor. Die films konden bovendien vaak leunen op beroemdere filmsterren of bekendere stripfiguren.

De opbrengst is veel hoger dan verwacht: vooraf schatten experts dat de film 155 miljoen euro zou ophalen in het eerste weekend. Opvallend genoeg kwamen ongeveer even veel vrouwen naar de film als mannen; bij superheldenfilms is meestal slechts een derde van het publiek vrouw.

Het record van beste openingsweekend voor een vrouwelijke regisseur stond tot nu toe op naam van Sam Taylor-Johnsons Fifty Shades of Grey, dat in 2015 een kwart minder in het laatje bracht in de VS.

Dit laat zien dat superheldenfilms niet alleen voor mannen zijn.

Jeff Goldstein (Warner Bros.)

Het succes van Wonder Woman wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in Hollywood. De filmindustrie wordt immers toch vooral geleid door mannen: van de 250 succesvolste films uit 2016 had maar 7 procent een vrouwelijke regisseur. Pas in 2010 won een vrouwelijke regisseur een Oscar.

Patty Jenkins, de regisseur van Wonder Woman, was nog maar de tweede vrouw die een film met een budget boven de 100 miljoen dollar mocht opnemen (de eerste was Kathryn Bigelow met K-19). Tot nu toe had ze alleen de film Monster op haar naam staan, met Charlize Theron als seriemoordenaar Aileen Wuornos.

Ook het feit dat er voor het eerst sinds tijden een succesvolle film is met een vrouwelijke superheld in de hoofdrol valt op. Eerder flopten films als Catwoman, Elektra en Supergirl. "Dit laat zien dat superheldenfilms niet alleen voor mannen zijn", zei Jeff Goldstein van Warner Bros.

Wonder Woman is ook een opsteker voor Warner Bros. en DC Comics, die al jaren proberen in te lopen op Marvel-Disney. Deze film haalde weliswaar minder geld binnen dan hun Batman v Superman en Suicide Squad, de recensies waren wel veel beter dan bij die films. Bovendien komt concurrent Marvel pas volgend jaar met een superheldin: Captain Marvel met Brie Larson in de hoofdrol.

Hollywood Reporter spreekt er overigens schande van dat het zolang duurde voordat Hollywood meer aandacht ging schenken aan vrouwen, zowel voor de camera als erachter. "Dit had geen mijlpaal mogen zijn", vindt het filmblad. "Hopelijk komt er nu een einde aan de mythe dat men geen films over vrouwen wil zien."

Actrice Gal Gadot speelt de hoofdrol in Wonder Woman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl