Rouw en ook wat opluchting in woonplaatsen Romy en Savannah
Dubbele gevoelens in Bunschoten en Hoevelaken nadat er twee verdachten zijn opgepakt in het onderzoek naar het overlijden van de meisjes Romy en Savannah. Behalve verslagenheid is er ook opluchting. "Er is toch al die dagen spanning. Dus ik denk dat het goed is voor de mensen hier", zegt een inwoner van Bunschoten.
Savannah uit Bunschoten werd sinds donderdag vermist, gisteren werd haar lichaam gevonden. Romy, die in Hoevelaken woonde, kwam vrijdag niet thuis uit school. Haar lichaam werd die middag door een voorbijganger gevonden.
Omdat de plaatsen op zo'n 20 kilometer afstand van elkaar liggen, heerst er grote bezorgdheid. In Hoevelaken is de zaak het gesprek van de dag, vertelt een vader. "In onze buurt is grote onzekerheid, dat is duidelijk."
Stukje rust
Vanmiddag werd bekendgemaakt dat er twee tieners zijn opgepakt. De politie denkt dat er geen verband is tussen beide zaken, al staat dat nog niet vast. "Er hing natuurlijk een gevoel alsof er een serieverkrachter rondreed. Nu er iemand is aangehouden, daalt dat gevoel een beetje", zegt een meisje uit Bunschoten.
De burgemeester van Bunschoten riep ouders gisteravond op om alert te zijn. "Dat er aanhoudingen zijn verricht geeft een stukje rust denk ik", zegt de burgemeester op NPO Radio 1. "Maar dat zulke jonge mensen tot zulke dingen in staat zijn, is niet te bevatten."
Vanavond komen bewoners van Hoevelaken samen om stil te staan bij het overlijden van Romy. "Het delen van de gevoelens en elkaar als gemeenschap vasthouden en steunen kan behulpzaam zijn bij de verwerking van dit zware verlies en troost bieden aan alle betrokkenen", schreef de burgemeester van Nijkerk, waar Hoevelaken onder valt. Hij laat ook weten dat zijn gemeente meeleeft met de familie van Savannah en de inwoners van Bunschoten. "Jullie zijn in onze harten", schrijft hij op Twitter.
Vanavond is er om 19.30 uur voor iedereen de gelegenheid om bij de muziekkoepel op het Van Aalstplein in Hoevelaken stil te staan bij het overlijden van Romy. Een ieders gedachten gaan uit naar de familie en nabestaanden van Romy.
Saamhorigheid
In straten in Bunschoten en bij het gemeentehuis hangt de vlag halfstok. Op straat worden kaarsjes gebrand en bloemen neergelegd. "Het is mooi om te zien hoe we het hier met z'n allen doen. De saamhorigheid is groot", zegt een buurmeisje van Savannah.
Dat vertelt ook de voorganger van de gereformeerde Zuiderkerk in Bunschoten-Spakenburg. "We delen met elkaar het verdriet van de plaats en vooral van de familie", zegt hij. Hij leidde de Tweede Pinksterdagdienst waarbij werd stilgestaan bij de dood van Savannah.
De familie van het meisje, die lid is van de kerkgemeente, was niet bij de dienst. Wel waren er klasgenoten.
In de preek uitte de voorganger zijn onbegrip. "Ik heb het antwoord ook niet. Ik sta hier ook maar wat te worstelen met woorden", zei hij. "Maar alleen met Hem kunnen we hier doorheen komen. Met de kracht van de Heilige Geest."
Met Pinksteren vieren christenen de uitstorting van de Heilige Geest, die ook wel 'de Trooster' wordt genoemd. "We kunnen de boodschap van Pinksteren gebruiken deze dag. Als er ergens troost nodig is, dan is dat hier", zei de voorganger voorafgaand aan de dienst in het NOS Radio 1 Journaal.
Rond het middaguur ging de school van Savannah open voor een besloten bijeenkomst. De directeur van de school las een verklaring voor.
Op de school van Romy, de J.H. Donnerschool in De Glind, zijn medewerkers vanochtend bij elkaar gekomen om stil te staan bij alles wat er is gebeurd. "En ook om onze emoties te delen", zegt directeur Jan Hofman.
"We zijn verbijsterd en verslagen, en zo intens verdrietig. Dit is zo fout, daar zijn geen woorden voor. We hebben de bijeenkomst van vanmorgen dan ook gebruikt om elkaar te troosten."
Morgen worden de kinderen en jongeren van de school opgevangen. "Daarvoor komen niet alleen extra mensen uit ons team maar ook mensen van Slachtofferhulp en andere organisaties. Voor ouders en verzorgers komt er op een later moment een bijeenkomst. Niet alleen om informatie te geven, maar ook om wat er is gebeurd samen te delen."