'Happy' in Manchester: 'precies wat de wereld nodig heeft'

Aangepast
Mark Savage
@mrdiscopop
A policeman skipping with young fans at #OneLoveManchester. This is the moment I broke.
1 jaar geleden

Het was een van de meeste opvallende beelden van de avond: een Britse bobby die met kinderen een rondedansje doet op de muziek van Justin Bieber. Symbool voor een waakzame stad die probeert te lachen door de tranen heen.

Het was een bijzondere mix gisteravond bij het concert One Love Manchester. Afwisselend contemplatief en uitgelaten; verdrietig, maar ongebroken. En nooit werd het uitgesproken zwaarmoedig, hoewel er 22 doden werden herdacht.

"De liefde en eenheid die jullie laten zien is het medicijn dat de wereld nodig heeft", zei Ariana Grande aan het begin van de avond. "Het draait vanavond allemaal om liefde, toch?"

Roar

Veel artiesten kozen voor bekend materiaal, dat door de context een andere lading kreeg. Zo koos Katy Perry voor Roar, Mancunian Liam Gallagher voor Live Forever en de Black Eyed Peas voor Where is the Love? Robbie Williams paste het refrein van Strong aan: "Manchester, we're strong". Pharrell Williams koos bewust voor Happy.

Happy
Angels

"We hadden een andere show gepland, maar we hebben alles omgegooid", legde Grande uit tijdens haar optreden. Een ontmoeting met de moeder van een slachtoffer zette de toon. "Zij zei dat ik moest stoppen met huilen, omdat Olivia dat niet had gewild. Ze zei dat Olivia de hits had willen horen."

Better Days

Grande hield woord, met opgewekte hits als Break Free, Be Allright en Love Me Harder. Justin Bieber koos juist voor akoestische versies van Love Yourself en Cold Water. "We kunnen God vinden tussen het kwaad. We kunnen God vinden in het duister", voegde hij er in tranen aan toe. Hij liet het publiek 'Love' scanderen.

Cold Water

"Vooraf hadden critici - en geliefden van de slachtoffers - zich afgevraagd of een benefietconcert wel zo snel na de aanslag moest worden gehouden, maar de kracht en vastberadenheid waarmee dit werd georganiseerd laat de veerkracht van Manchester zien", concludeerde The Indepedent. "Dit was dé manier om op haat te reageren."

1/5Grande en Miley Cyrus Reuters
2/5Chris Martin van Coldplay Reuters
3/5Katy Perry AFP
4/5Bezoekers bij anti-terreureenheden Reuters
5/5Robbie Williams AFP

Hoogtepunt van de avond was Coldplays versie van Don't Look Back in Anger, de Oasis-hit die eerder spontaan bij herdenkingen in de stad werd gezongen.

Don't Look Back in Anger

Er waren zo'n 60.000 bezoekers afgekomen op het concert, onder wie duizenden die twee weken geleden ook bij het getroffen concert van Grande waren. In totaal werd er 2,3 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers.

Na een uitvoering van One Last Time met alle mede-artiesten, sloot een geëmotioneerde Grande het concert af met een solo-versie van Somewhere Over The Rainbow.

One Last Time

STER Reclame