Betogers op Albert Square in Manchester
NOS NieuwsAangepast

'Aanslagpleger Manchester ontmoette IS-leden in Libië'

De dader van de bomaanslag bij een popconcert in Manchester heeft leden van IS ontmoet in Libië. Dat schrijft The New York Times op basis van anonieme bronnen binnen veiligheidsdiensten.

Het is niet duidelijk wat er tijdens de ontmoetingen tussen IS-leden en aanslagpleger Salman Abedi is gezegd en waarom hij naar het Noord-Afrikaanse land ging. Volgens de krant betekent het dat, terwijl IS wordt teruggedrongen in Syrië, Libische IS-leden ervoor zorgen dat er aanslagen gepleegd blijven worden in Europa.

Abedi zou de leden van een elite-eenheid van IS hebben gezien in Tripoli en in de kuststad Sabratha. Het zou gaan om een eenheid die ook betrokken was bij de bloedige aanslag in 2015 in Parijs.

'Hulp uit België of Duitsland'

Daarna heeft hij vanuit Manchester telefonisch contact onderhouden met de leden van IS, zegt een van de bronnen. Bij gesprekken over gevoelige informatie zou hij wegwerptelefoons hebben gebruikt. Ook zou er een contact in België of Duitsland zijn die heeft geholpen bij het overbrengen van informatie.

Bij de aanslag bij een popconcert van Ariana Grande in Manchester twee weken geleden kwamen 22 mensen om het leven, onder wie jongeren en kinderen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door terreurgroep IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl