NOS NieuwsAangepast

'Aanval op IS-bolwerk Raqqa begonnen'

De Turkse premier Yildirim zegt dat de aanval op Raqqa is begonnen, het bolwerk van IS in Noord-Syrië. De aanval zou twee dagen geleden al zijn begonnen, op 2 juni. Yildirim zegt dat de Amerikanen Turkije vooraf hebben ingelicht.

De aanval wordt uitgevoerd door de SDF, een door Syrische Koerden gedomineerde coalitie van opstandelingen. De SDF wordt door de Amerikanen gesteund, onder meer vanuit de lucht.

In de VS is nog niets over het begin van de aanval bekendgemaakt. De SDF zei gisteren nog dat de aanval een kwestie van dagen was. SDF-strijders hadden het gebied ten noorden en oosten van Raqqa al in handen. Gisteren zouden ze aan de zuidkant de stad tot op 25 kilometer zijn genaderd.

Vanmorgen meldde de SDF dat het een dam in de Eufraat 22 kilometer ten westen van Raqqa in handen had gekregen.

Turkije is niet blij met de steun van de Amerikanen aan de SDF. Het vreest onder meer dat de wapens die de VS levert naar de Turks-Koerdische terreurbeweging PKK gaan. Yildirim zegt dat de Amerikanen Ankara hebben verzekerd dat de steun aan de SDF noodzakelijk is in de strijd tegen IS.

Inwoners van Raqqa die vorige maand al weg wisten te komen

De strijd om Raqqa gaat vermoedelijk lang duren. In maart telde de stad nog 300.000 inwoners. Activisten zeggen dat IS burgers die willen vluchten tegenhoudt en burgers als menselijk schild gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl