'Kanon hoort bij de meest onderschatte spelers in de eredivisie'

Aangepast
Wilfried Kanon, international van Ivoorkust Getty

Welke drie spelers, die in het afgelopen seizoen in de eredivisie speelden, wonnen in 2015 een grote internationale titel met hun land? Andres Guardado is de eerste. De tweede is al wat moeilijker: Jason Davidson. En de derde?

Eredivisiespelers (2016/17) die in de laatste vijf jaar een internationale titel wonnen​

Titel2016/17
Andres Guardado (Mex)Gold Cup (2015)PSV
Jason Davidson (Aus)Azië Cup (2015)FC Groningen
Wilfried Kanon (Ivo)Afrika Cup (2015)ADO Den Haag

De kans is groot dat een verdediger van ADO Den Haag vanavond in De Kuip tegen Oranje zijn 21ste interland zal spelen voor Ivoorkust.

Is Wilfried Kanon misschien wel een van de meest onderschatte spelers in de eredivisie? Fons Groenendijk, zijn trainer bij ADO Den Haag, hoeft niet lang na te denken: "Dat zou zomaar eens kunnen."

Bijzondere loopbaan

Wilfried Kanon moet nog 24 jaar worden, maar heeft al het nodige meegemaakt. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Italië, waar hij in de jeugd bij Empoli zijn eerste voetbalstappen zette. Daarna verkaste hij naar Roemenië, waar hij degradeerde met Gloria Bistrita en Corona Brasov.

In de zomer van 2013 werd hij na een tip opgevist door ADO Den Haag. Het eerste half jaar in Den Haag moest Kanon lijdzaam toekijken vanaf de tribune, omdat hij door problemen met zijn visum niet speelgerechtigd was.

Op 25 januari 2014 debuteert Wilfried Kanon voor ADO Den Haag in het thuisduel met Feyenoord (3-2). ANP

Afrika Cup

Toen hij begin 2015 door bondscoach Hervé Renard werd uitverkoren om aan de zijde van Didier Drogba, Yaya Touré en Wilfried Bony voor titelfavoriet Ivoorkust uit te komen op de Afrika Cup in Equatoriaal-Guinea, waren de meeste voetbalvolgers vooral verrast.

Kanon speelde zijn eerste interland op 11 januari, negen dagen voor het begin van de Afrika Cup, in een oefenduel met Nigeria. Sindsdien is hij niet meer uit het elftal verdwenen.

Zijn eerste grote toernooi verliep als een sprookje. Zijn eerste doelpunt voor zijn land maakte hij in de halve finale tegen de Democratische Republiek Congo (3-1) en ook in de beslissende strafschoppenserie in de finale tegen Ghana schoot hij de bal feilloos in de kruising.

Wilfried Kanon viert zijn eerste interlandgoal in de halve finales van de Afrika Cup in 2015 tegen DR Congo. EPA

Terug in Den Haag kreeg Kanon een erehaag van trainers en spelers bij zijn eerste training. Bij de eerste thuiswedstrijd liep hij een ereronde door het stadion.

Maar toen sloeg het noodlot toe. Kanon raakte geblesseerd aan zijn meniscus en speelde geen minuut meer. Toch moest hij die zomer een van de eerste aankopen worden van Renard, die Ivoorkust inmiddels had ingeruild voor de Franse subtopper Lille OSC.

Op youtube circuleert nog altijd een registratie van de eerste dag van Kanon bij de Franse subtopper. Ook al zou hij er geen minuut in actie komen.

Bij de medische testen kwamen hartritmestoornissen aan het licht. Kanon keerde terug naar Den Haag, waar hij een ingreep onderging in het ziekenhuis. Zijn benutte strafschop in de finale van de Afrika Cup begin februari zou zijn laatste actie worden als voetballer dat jaar.

Maar Kanon herpakte zich en werd een steunpilaar in het elftal van ADO Den Haag. Dit seizoen was hij onomstreden, daar waren trainer Zeljko Petrovic en zijn opvolger Groenendijk het over eens.

"Hij is een typisch Afrikaanse verdediger: hard, fysiek sterk, snel", vervolgt Groenendijk. "Maar wat mij vooral in hem bevalt, is dat hij goed vooruit kan verdedigen. En aan de bal is hij ook niet slecht. Bij mij was hij een van de belangrijkste spelers in de wederopstanding na de winterstop."

Wilfried Kanon met ADO Den Haag op Het Kasteel Pro Shots

Mentor Duplan

Als centrale verdediger behoort communicatie tot de hoofdtaken. En daar valt nog wel iets te winnen. "Hij spreekt geen Nederlands en ook zijn Engels is niet zo goed", bevestigt Groenendijk, die een creatieve oplossing vond. "Als coach ben je elke dag bezig om spelers beter te maken. Ook met Wilfried wilde ik beelden terugkijken. Toen heb ik Edouard Duplan erbij geroepen, die heeft alles vertaald. Duplan is een soort mentor voor hem geworden."

Toch is Kanon al aardig ingeburgerd. Voor de camera's van ADO Den Haag TV zong hij al eens het officieuze clublied 'Oh, oh, Den Haag', met een kleine kwinkslag richting een toenmalige teamgenoot: "Oh, oh, Den Haag. Jij mooie stad achter Van Duinen".

Boem boem Kanon

In Den Haag gaat de verdediger inmiddels door het leven als 'Boem Boem Kanon'. Hij is geliefd bij de supporters en bij zijn medespelers. "Wilfried is zo'n speler die de hele dag met een grote grijns rondloopt", bevestigt Groenendijk. "Dat is heel plezierig."

Die affectie bleek op de laatste speeldag van de eredivisie. Tegen Excelsior (4-1) maakte Kanon zijn eerste eredivisiedoelpunt. Maar het zou ook weleens zijn laatste treffer in Haagse dienst kunnen zijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kanon maakt op laatste speeldag eerste eredivisietreffer

Normaal gesproken is Den Haag niet het plafond, weet ook Groenendijk. Het contract van Kanon loopt af en er was in het verleden genoeg belangstelling. "Hij is gewoon international van Ivoorkust en staat nog aan het begin van zijn carrière, dus hij kan zeker nog stappen maken."

Maar het liefst ziet Groenendijk, die zaterdag zijn contract met twee jaar verlengde, hem nog even bij ADO. "Ik heb de club geadviseerd om te proberen Kanon te behouden. Hij staat van de aflopende contracten bij de bovenste drie die ik zeker wil behouden."

Maart 2017: het elftal van Ivoorkust voor het oefenduel met Senegal Getty

Het vriendschappelijke duel Nederland-Ivoorkust is vanaf 19.30 uur live te volgen op bij Langs de Lijn op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl. Een samenvatting van de wedstrijd is vanaf 23.38 uur te zien in het late Journaal.

STER Reclame