Burgemeester Aboutaleb
NOS NieuwsAangepast

PvdA: Vluchtelingenverdrag niet aanpassen

Het Vluchtelingenverdrag hoeft niet te worden aangepast. Dat zegt de PvdA in de Tweede Kamer naar aanleiding van uitspraken van burgemeester van Rotterdam en PvdA-prominent Aboutaleb.

Aboutaleb pleit er in het AD en Het Parool voor op een andere manier naar de vluchtelingenstroom te kijken. Hij benadrukt dat het basisrecht om te vluchten overeind moet staan als iemands leven wordt bedreigd.

Doorgeefluik

Maar volgens hem is het Vluchtelingenverdrag niet bedoeld "als doorgeefluik voor miljoenen mensen". In plaats van nog meer vluchtelingen op te nemen, moet er volgens de Rotterdamse burgemeester veel meer aan ontwikkelingssamenwerking worden gedaan.

Aboutaleb vindt dat er alleen maar vluchtelingen kunnen worden toegelaten "in een mate die Europese burgers accepteren. Solidariteit betekent niet: nog meer ongecontroleerde migratie. Daar is het draagvlak te beperkt voor in Europa."

Grenzen

PvdA-Kamerlid Kuiken is het eens met Aboutaleb dat internationale solidariteit alleen mogelijk is als er duidelijke grenzen worden gesteld. "Er moet een verstandig Europees en Nederlands vluchtelingenbeleid worden gevoerd." Maar zij denkt dat dat kan zonder het verdrag aan te passen. Kuiken onderschrijft dat er meer geld naar ontwikkelingssamenwerking moet.

In het gesprek met AD en Parool zegt Aboutaleb ook dat het vluchtelingenverdrag ooit is gemaakt "voor die ene politieke vluchteling uit Moskou die naar Zweden wilde vluchten". Amnesty International-directeur Nazarski noemt dat op Twitter geheel onjuist. "Het vluchtelingenverdrag was een reactie op het feit dat miljoenen mensen tijdens WOII bloot waren gesteld aan vervolging en oorlog."

Formatie

Migratie is een belangrijk onderwerp in de formatie. De gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks liepen vooral daarop stuk.

Het ging onder meer om het terugsturen van vluchtelingen naar Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl