Laura Aarts in actie tijdens de halve finale tegen Spanje ANP

De Nederlandse waterpolosters doen het goed. Goud op de Olympische Spelen van Peking, zilver op het wereldkampioenschap in 2015 en zilver op de afgelopen twee EK's.

Die successen blijven ook in het buitenland niet onopgemerkt. Scouts van buitenlandse topploegen kijken gretig naar de sterren van Oranje. Voor keepster Laura Aarts heeft dat geresulteerd in een transfer naar de Hongaarse topclub Dunaujvaros. "Waterpolo is daar wat voetbal hier is", zegt Aarts.

Hoe is het contact met de club tot stand gekomen?

"Het contact is er al sinds vorig jaar. Toen was er al sprake van dat de keepster van Dunaujvaros zou weggaan. Ik wilde graag naar het buitenland. Na dat eerste contact hebben we het lijntje kort gehouden. Dat ging met behulp van Beatrix Fulop bij UZSC, de club waar ik afgelopen seizoen heb gespeeld. Fulop is Hongaarse. Toen de keepster van Dunaujvaros inderdaad vertrok, was de deal snel rond."

"Ik heb een contract voor een jaar getekend, maar het zou zomaar kunnen dat ik bijteken. Dat zien we wel."

Bevestigt deze transfer naar Hongarije dat je een wereldtopper bent?

"Dat weet ik niet, dat is moeilijk te zeggen. Het is een nieuwe stap. Ik ga nog meer voor de topsport. En ik ga weg van huis. Net als bij USZC (de Utrechtse club waarmee ze dit jaar landskampioen werd, red.) ben ik fullprof, maar het buitenland is toch wel een stapje hoger."

"Ik kan er nu ook wel van leven. Dat is prima te doen. Maar het is geen garantie voor later. Met een thuisstudie probeer ik ook aan mijn toekomst te werken."

Laura Aarts in actie in het Nederlandse doel ANP Pro Shots

Hoe groot en belangrijk is waterpolo in Hongarije?

"Waterpolo is heel groot in Hongarije en dat trekt me juist. Ik heb altijd al gezegd dat ik graag in dat land zou willen spelen. In Hongarije is waterpolo wat voetbal hier is. Ik vind het prachtig. Hoe meer toeschouwers hoe beter."

"Dunaujvaros is nog niet het Real Madrid of FC Barcelona van het waterpolo, maar het is wel een echt grote club. Afgelopen seizoen zijn ze derde geworden in de competitie en tweede in de beker. Het is er allemaal veel professioneler. Waterpolo is daar een fulltime-bezigheid; we trainen twee keer per dag."

"Ik ben de enige Nederlandse bij de club uit de gelijknamige stad. Naast een Franse midvoor spelen er alleen Hongaarse speelsters. In Hongarije geldt de regel dat er maar twee buitenlanders in de selectie van een club mogen zitten."

Waterpolosters UZSC veroveren eerste titel

Profiteert Oranje ook van de ervaring die speelsters in het buitenland opdoen?

"In het Nederlandse team zitten speelsters met ervaring in Spanje, Griekenland, Hongarije en Amerika. Er zijn steeds meer internationals die in het buitenland spelen. Dat heeft natuurlijk effect op het Nederlands team. Er wordt bijvoorbeeld getraind in een andere samenstelling. Maar het is nog steeds gezellig en er heerst bij Oranje een echte topsportmentaliteit."

STER reclame