Het natuurbad in de ENCI-groeve bij Maastricht
NOS NieuwsAangepast

Oude kalksteengroeve afgesloten na massale belangstelling

Op de ENCI-groeve bij Maastricht komen zo veel bezoekers af, dat de veiligheid niet langer kan worden gegarandeerd. Het gebied is daarom afgesloten en er is beveiliging ingezet.

De groeve is nog geen twee maanden open voor publiek. Er wordt sinds 1926 kalksteen gewonnen door het bedrijf ENCI. Daar komt volgend jaar een einde aan, en de plek wordt nu getransformeerd tot recreatiegebied met onder meer een natuurbad en fiets- en wandelpaden.

Er is overlast van jongeren die graffiti spuiten op de mergelwanden, alcohol en drugs gebruiken en van grote hoogte in het water van het natuurbad springen. Er zijn geen toiletten en er wordt veel afval achtergelaten.

"Het is bedoeld als een mooi natuurgebied, met een wandelpad en een plek waar je kunt pootjebaden", zegt oud-burgemeester Jan Mans. Hij is de voorzitter van de ontwikkelingsmaatschappij van het ENCI-gebied.

Hele zomer dicht

"Het pad blijkt zo aantrekkelijk dat het lijkt op een strandbadplaats", zegt Mans. "Er komen duizenden mensen op af. Daar zijn helemaal geen faciliteiten voor."

Mans zegt dat er nu samen met gemeente en provincie wordt gezocht naar een oplossing. Het kan wellicht nog de hele zomer duren voordat het gebied opnieuw is ingericht, waarschuwt hij.

De ENCI-groeve bij Maastricht met het natuurbad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl