Italiaanse steden met de handen in het haar: overal zijn toeristen
Als je niet uitkijkt mik je het muntje dat je over je schouder in de Romeinse Trevifontein gooit zo op het hoofd van een andere toerist. Zoals altijd is het smalle straatje en het pad rondom de Romeinse fontein bomvol met selfiemakende toeristen. Maar om de beroemdste fontein ter wereld liggen ook honderden sigarettenpeuken, gebruikte gelato-lepeltjes en kartonnen pizzabordjes.
Rome kampt met enorme drukte en het is niet de enige stad in Italië die last heeft van de enorme toeristenstroom. Steden als Venetië, Florence, de wereldberoemde vissersdorpjes Cinque Terre en Rome gaan maatregelen nemen om de drukte te beperken.
De gemeentebesturen zitten al jaren met de handen in het haar. De toeristenstroom naar Italië groeit gestaag en kwam volgens EU-cijfers vorig jaar uit op 131 miljoen overnachtingen per jaar. Dat betekent op jaarbasis dus twee buitenlandse bezoekers per inwoner binnen de Italiaanse landsgrenzen.
Rotzooi op de eeuwenoude straten
En hoewel de Italianen zich netjes over het land verdelen gaan de toeristen voornamelijk naar de hotspots. Sinds 2004 is het aantal toeristen in Venetië bijvoorbeeld gestegen van jaarlijks 2,8 miljoen naar bijna 5 miljoen nu. Dat levert drukte op in de straten, in het openbaar vervoer en rotzooi op de eeuwenoude straten.
Dus komt elke gemeente met zijn eigen oplossing. In Venetië krijgen inwoners voorrang in het openbaar vervoer op toeristen. Ook is er een moratorium op het openen van fastfoodwinkeltjes zoals kebabshops om meer troep te voorkomen. En gisteren besloot de burgemeester dat er geen nieuwe hotels meer mogen komen in het historische centrum.
Burgemeester Raggi van Rome wil dat er een maximale wachttijd komt in de smalle straat rond de Trevifontein. Het moet een wandelroute worden, om de doorstroming te verbeteren.
Cinque Terre wil de hoeveelheid toeristen terugbrengen van 2,5 miljoen mensen nu naar 1,5 miljoen door bij grote drukte toegangswegen af te sluiten. Bezoekers moeten voor hun reis een app downloaden om te kijken of een reisje naar de dorpjes wel zinvol is.
Maar soms komen steden met heel bijzondere oplossingen. De burgemeester van Florence is een experiment gestart om de trappen van kerken nat te spuiten, zodat toeristen daar niet meer gaan zitten om een pizzapunt of panino op te eten. De kerken zijn volgens hem heiligdommen en geen restaurants. Hij hoopt daarmee de rommel die wordt achtergelaten te beperken.
Smerige straten
Het is een lastige spagaat voor de Italiaanse steden. Toerisme is met een jaarlijkse opbrengst van 58 miljard euro een belangrijke bron van inkomsten. En dat in een land met een fragiele economische groei die geen nieuwe klappen kan verdragen. Maar de Italiaanse straten worden smerig en minder leefbaar door de drukte. De huizen worden onbetaalbaar en veel oorspronkelijke inwoners van de binnensteden trekken daarom weg naar andere gebieden.
Het is het eeuwige dilemma van toeristische trekpleisters. Geef ons je geld, maar laat ons verder alsjeblieft met rust.