De ministers Hennis en Asscher bij een bezoek aan de F-16's in Jordanie
NOS NieuwsAangepast

OM onderzoekt vier incidenten met Nederlandse F-16's in Syrië en Irak

 • Lex Runderkamp

  Verslaggever

 • Ben Meindertsma

  Researchredacteur

 • Lex Runderkamp

  Verslaggever

 • Ben Meindertsma

  Researchredacteur

Het Openbaar Ministerie onderzoekt in vier gevallen of Nederlandse militairen buiten hun boekje zijn gegaan tijdens bombardementen op IS in Irak en Syrië, waarbij een onbekend aantal burgerslachtoffers is gevallen. Het OM bevestigt de vier feitenonderzoeken na vragen van de NOS. Tot nu toe waren er slechts twee onderzoeken bekend.

Doel van een feitenonderzoek is om te achterhalen of er strafbare feiten zijn gepleegd door militairen, waarna er een strafrechtelijk onderzoek zou kunnen worden gestart. Het OM wil niet zeggen om wat voor incidenten het gaat, wanneer ze hebben plaatsgevonden en hoeveel burgers er zijn omgekomen. Alle vier de onderzoeken lopen nog.

Nederlandse F-16's werden tussen oktober 2014 en juli 2016 ingezet om doelen van IS te bombarderen, als onderdeel van een internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen. In totaal zijn er door Nederland ruim 2100 missies gevlogen, waarbij meer dan 1800 keer wapens zijn ingezet. Of daar burgerslachtoffers bij zijn gevallen, wil het ministerie van Defensie niet zeggen.

Niet gemeld

Minister Hennis van Defensie sprak tot nu toe slechts over twee onderzoeken. In november, een half jaar na het beëindigen van de missie, waren er nog "geen andere of nieuwe gevallen bekend". Het ministerie van Defensie en het OM willen niet zeggen of de twee onderzoeken nieuwe onderzoeken zijn of dat het om al langer lopende onderzoeken gaat.

Wel is duidelijk dat het voor het ministerie van Defensie ook nieuws was. Pas woensdag is het ministerie door het OM op de hoogte gebracht van het feit dat er niet twee maar vier onderzoeken naar militairen lopen.

Donderdag is de Tweede Kamer nog bijgepraat door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp in een vertrouwelijk overleg over burgerslachtoffers. Desondanks zeggen meerdere Kamerleden niet op de hoogte te zijn van het feit dat er nu vier feitenonderzoeken lopen.

Brommerincident

In 2015 berichtte RTL over een incident in Irak waarbij twee personen op een bromfiets door Nederlandse salvo's zouden zijn omgekomen. Het Openbaar Ministerie laat weten hier naar gekeken te hebben, maar dat dit niet tot een feitenonderzoek heeft geleid.

Om wat voor incidenten het wel gaat, is dus niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl