Brusselaars pikken koninklijke privétuin niet langer

Het koninklijke paleis in Brussel Getty Images

De gigantische paleistuin in Brussel is tot nog toe alleen toegankelijk voor de Belgische koning Filip en zijn familie, maar als het aan de inwoners van de Belgische hoofdstad ligt, komt daar snel verandering in. Eind juni is er de Picnic the Royal Parks, een protestpicknick die het privéterrein openbaar moet maken. "Als het moet, klimmen we over het hek", zei initiatiefnemer Gerben van den Abbeele in het NOS Radio 1 Journaal.

Het liefst wil hij dat de politie gewoon toestemming geeft om op 25 juni het park voor het publiek te openen. En dan niet voor een dag. "Het zou deels moeten worden opengesteld voor alle Brusselaars en alle Belgen."

De Paleistuin is 280 voetbalvelden groot en is even groot als een derde van het oude stadscentrum van Brussel. "De koning laat er naar verluidt zijn hond uit en hij loopt daar soms een rondje hard", zei Van den Abbeele.

En dat is gek, vindt hij. "Eén familie heeft toegang tot het park, terwijl het eigenlijk eigendom is van de Belgische staat. Het ligt midden in de Brusselse kanaalzone. Een heel dichtbevolkt gedeelte van de stad met weinig groen."

Winterpicknick

Het is niet de eerste keer dat Van den Abbeele met een picknick een statement wil maken over het park. Maar de eerste keer was geen succes. "Het was misschien ook niet het beste idee om toen een picknick te organiseren in de winter", lachte hij.

Hij merkt dat er veel onvrede heerst over de koninklijke privétuin onder de Brusselaars. "Deze keer met hogere temperaturen zijn er dan ook vast veel meer mensen die langskomen."