De Brouwersdam
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Massaal protest tegen aanleg Brouwerseiland

Tegenstanders van de aanleg van het Brouwerseiland hebben bijna 19.000 handtekeningen aangeboden aan de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. De Zeeuwen willen niet dat er eilandjes met vakantiewoningen in het Grevelingenmeer komen.

Het Brouwerseiland is een recreatieproject waarbij verschillende eilandjes in het Grevelingenmeer gebouwd worden, met daarop zo'n 350 vakantiewoningen en horeca, maar ook aanlegsteigers en een nieuwe jachthaven. Het hele project gaat zo'n 180 miljoen euro kosten.

'Vergezichten gaan verloren'

Meer dan de helft van alle inwoners op Schouwen-Duiveland heeft de petitie getekend, zegt Ria Geluk van de actiegroep tegen Omroep Zeeland. "De beleving van de historische Brouwersdam in al zijn openheid en vergezichten gaat voor altijd verloren. Veel gebouwen worden veel hoger dan de Brouwersdam zelf en er komt een geluidswal van 1300 meter lang. Het Brouwerseiland zal de horizon aan alle kanten domineren."

Eind deze maand neemt de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland een definitieve beslissing over de aanleg van het eiland. Als de gemeenteraad akkoord gaat, zal de bouw nog dit jaar van start gaan.

Het is onduidelijk hoeveel banen het project oplevert. De initiatiefnemers van Brouwerseiland zeiden dat het aanleggen van de eilanden en het bouwen van vakantiehuizen, het hotel en de andere horeca in 2017 en 2018 goed is voor zo'n 750 banen. Volgens adviesbureau Twynstra Gudde is dat veel te optimistisch; het zijn er op kortere termijn maximaal 406, maar structureel waarschijnlijk veel minder.

Advertentie via Ster.nl