Anouk Hoogendijk (l) en Daphne Koster (r)
NOS VoetbalAangepast

Bekerfinale laatste kunstje van iconen vrouwenvoetbal

Geen idee hoeveel ze er heeft gespeeld. Een paar honderd? Meer? Geblesseerd was ze bijna nooit en bankzitter ook niet, in die tien jaar eredivisie. Het zijn cijfers waar Daphne Koster trots op kan zijn. Vanavond speelt ze haar laatste wedstrijd als profvoetbalster en datzelfde geldt voor teamgenoot Anouk Hoogendijk.

Beiden zijn ze op hun eigen manier ontzettend belangrijk voor het vrouwenvoetbal geweest. Met Ajax kunnen ze vanavond de dubbel pakken. De landstitel is al binnen, in de bekerfinale moet PSV worden verslagen.

Afscheid

"Het is een mooi toetje van het seizoen om die finale nog te spelen", vindt Koster. "De landstitel wilden we per se hebben, de drang om die schaal een keer in handen te hebben was enorm. De beker is ook heel mooi en we barsten van het zelfvertrouwen, maar er is minder druk."

Daphne Koster

Zoals al het hele seizoen zullen Koster en Hoogendijk vanavond in het Kyocera-stadion naast elkaar staan in de Ajax-verdediging, maar de twee zijn op een heel andere manier met hun afscheid bezig.

Hoogendijk: "Vorig jaar was ik er echt helemaal klaar mee, ik wilde het liefst stoppen. Ik was steeds geblesseerd en heb vrijwel het hele jaar in mijn eentje getraind. Dat wilde ik niet meer, wat deed ik mezelf aan?"

"Mijn omgeving heeft me toen overtuigd dat je je carrière niet op zo'n manier moet afsluiten," vervolgt de 103-voudig international, "dus ik wilde nog één jaar alles geven en dat is gelukt. Het hele seizoen werkte ik al toe naar dit afscheid, ik ga met een goed gevoel en als basisspeelster weg. En ik wil er vanavond extra van genieten."

Anouk Hoogendijk

Koster, de aanvoerster van het team, is er juist nog niet echt mee bezig. "Ik besef eigenlijk nog niet zo dat het mijn laatste wedstrijd is. Ik was zo bezig met het pakken van die titel en nu met het winnen van de beker. Waarschijnlijk komt het besef pas echt als die meiden na de zomer weer gaan trainen en ik er niet bij ben."

Mooiste seizoen bij Ajax

Hoe dan ook kunnen de verdedigsters terugkijken op een geweldig seizoen bij Ajax. Als vaste waarden hadden ze een flinke inbreng in de eerste landstitel ooit voor hun club. Koster ziet het als haar mooiste seizoen bij Ajax.

"Natuurlijk komt dat deels door de prijs, maar het is vooral omdat we van begin tot eind een echt team waren", zegt Koster. "Het was niet altijd even goed, maar iedereen bleef knokken voor elkaar. Er was dit jaar meer balans, er waren minder praatjes en meer voetbalsters die gewoon op het veld wilden laten zien wat ze konden."

Anouk Hoogendijk, Marlous Pieëte en Daphne Koster na het veroveren van de landstitel

Hoogendijk: "De ontlading na vijf jaar wachten was zo groot, ik kan nu af en toe nóg niet geloven dat we het hebben geflikt. Of dit ook mijn mooiste seizoen is, vind ik lastig te zeggen. Het contrast met vorig seizoen is vooral enorm, dat was voor mij persoonlijk het minste jaar."

Hoogtepunt

Over het hoogtepunt van hun carrière zijn de twee het onmiddellijk eens: het EK van 2009. Vanuit het niets bereikte Oranje de halve finales. Hoogendijk schoot in de kwartfinales de beslissende strafschop binnen.

"Samen met onze toenmalige trainer Vera Pauw hebben we het vrouwenvoetbal op de kaart gezet", aldus Hoogendijk. "Ik heb dat hele toernooi nog zo scherp op mijn netvlies staan, tot in de kleinste details, het heeft heel veel indruk op me gemaakt."

Koster was dat toernooi de captain van Oranje. "Het heeft zoveel deuren geopend voor het vrouwenvoetbal. We kwamen vanuit het niets, echt fantastisch om mee te maken. Als ik het er met andere speelsters over heb, weet iedereen nog precies wat er gebeurde. We hebben het heel intens beleefd."

Anouk Hoogendijk (l), Daphne Koster (m) en Dyanne Bito (r) poseren met hun EK-medaille in 2009

En nu? Na een leven lang voetbal nemen de twee rustig de tijd om te bedenken wat ze willen. Er komt een boek uit over Koster ("Ik ben nu aan het proeflezen, het bevalt me wel.") en ze trekt zich voorlopig weinig aan van alle mensen die wel een coach in haar zien.

"De club heeft aangegeven me te willen behouden, maar in welke rol weet ik nog niet", zegt Koster. "Eerst maar eens die beker winnen, daarna gaan we wel om de tafel zitten. Ook Hoogendijk richt zich eerst op de nabije toekomst - die van vanavond: "Het afscheid is al heel mooi, maar het kan nog mooier. Als we de dubbel winnen kan het echt niet beter."

Samen juichen in Oranje

En dan zit het er voor beide speelsters echt op. Na jarenlang eredivisievoetbal, een buitenlands avontuur (Koster speelde in de Verenigde Staten bij Sky Blue, Hoogendijk kwam uit voor Arsenal) en met allebei meer dan honderd interlands achter hun naam.

Koster: "Als kind was het mijn droom om bij Ajax te spelen. Toen kwam het besef dat ik een meisje was en dat dat dus eigenlijk helemaal niet mogelijk was. Twee weken geleden liep ik met mijn dochter Sanne aan de ene hand en de kampioensschaal in de andere over het veld. De cirkel is rond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl