Wellicht moeten toeristen en de pers op korte termijn op een andere locatie wachten op formatienieuws
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 78: Langzame stapjes naar nieuw gesprek met GroenLinks

Informateur Tjeenk Willink krijgt morgenmiddag bezoek van twee belangrijke partners in het formatiespel. Partijleider Rutte van de VVD en partijleider Buma van het CDA zijn gezamenlijk uitgenodigd om te luisteren naar Tjeenk Willinks ideeën over het vlottrekken van de formatie. De twee partijleiders zullen met Tjeenk Willink verder praten over wat er moet gebeuren om een nieuw kabinet rond te krijgen.

In het openbaar wilde vandaag geen enkele hoofdrolspeler iets kwijt over het besloten gesprek met Tjeenk Willink, de nieuwe informateur die geroemd wordt om zijn kennis en ervaring met formaties. Toch wilden enkele Haagse bronnen wel kwijt dat de mogelijkheid bestaat dat er een herleving komt van de gesprekken met VVD, CDA, D66 en GroenLinks, een meerderheidskabinet.

GroenLinks-leider Klaver zei na afloop van zijn bezoek alleen dat hij altijd heeft aangegeven dat het de ambitie van zijn partij is om te regeren. "We gaan zien wat er mogelijk is."

Kans van slagen

De komende dagen moet duidelijk worden of deze hernieuwde gesprekken er inderdaad komen en kans van slagen hebben. De onderhandelingen zijn ruim twee weken geleden stukgelopen, onder meer op het migratiebeleid.

Bij de VVD en het CDA heersen nog grote reserves, blijkt uit de wandelgangen. Er moet zeker een oplossing gevonden worden om te voorkomen dat het weer vastloopt op dezelfde punten. De optie-ChristenUnie is ook moeilijk, ook omdat Segers vandaag nog heeft gezegd dat het een wonder zou zijn als D66 de CU als coalitiepartner zou willen.

Ron Fresen over de formatie

De Haagse bronnen zeggen ook dat de kans bestaat dat de huidige locatie, de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer, geen goede plek is om met hernieuwde energie en moed verder te gaan op de eerder afgekapte weg.

Er moet dan een nieuwe plek gezocht worden. Dat is overigens geen nieuw concept. CDA-informateur Wijffels toog in 2007 plotseling met zijn onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie naar het koetshuis van een landgoed in het Friese Beetsterzwaag en week daarna ook nog een paar dagen uit naar landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

Afluisteren

De meest gebruikelijke locatie is lange tijd een vergaderkamer in de Eerste Kamer geweest, voor velen een ideale locatie. Het is aan het Binnenhof, maar rustiger dan de Tweede Kamer. Ook zijn er allerlei toegangen, waardoor de pers geen weet krijgt van allerlei heimelijke ontmoetingen. Ook schijnen de telefoons en andere verbindingen niet af te luisteren te zijn.

Veel kabinetsformaties zijn dus in de Eerste Kamer tot een goed einde gekomen, maar in de parlementaire geschiedenis hebben formateurs en informateurs ook andere locaties gekozen. Informateur Beel deed in 1958 en 1963 zijn werk vanuit zijn woonhuis in Wassenaar.

De kans is overigens klein dat Tjeenk Willink zijn Haagse woonhuis ter beschikking zal stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl