Chantal Janzen met de fiets aan de hand bij het kerkje in de 'Hollandse Bocht' ANP

Alpe d'HuZes brengt zo'n 10 miljoen euro op voor kankeronderzoek

tijd van publicatie Aangepast

Deelnemers aan de twaalfde editie van Alpe d'HuZes hebben 10.021.548 euro bij elkaar gefietst en gelopen voor onderzoek naar kanker. Dat bedrag is zo'n 7 ton lager dan vorig jaar.

De organisatie houdt er rekening mee dat het totaal nog iets oploopt omdat er nog geldinzamelingsacties bezig zijn. Het eindbedrag wordt in oktober bekendgemaakt. Het geld wordt overgemaakt aan KWF Kankerbestrijding.

2012 was topjaar

De actie werd rond 18.45 uur afgebroken vanwege noodweer in het gebied. De laatste deelnemers werden met auto's en busjes van de route gehaald. Ook konden ze schuilen in het kerkje in bocht 7, die ook bekend staat als de 'Hollandse Bocht' en in het Palais des Sports.

De opbrengst ligt veel lager dan in het topjaar 2012 toen er nog 32 miljoen euro werd opgehaald. Daarna daalde de opbrengst na ophef over declaraties van de voormalig voorzitter. Later zei het KWF dat er niets onoorbaars is gebeurd en dat de betalingen aan de ex-voorzitter correct zijn verlopen.

Chantal Janzen

Vandaag hebben zo'n vierduizend mensen een tot zes keer met hun fiets of lopend de tocht gemaakt naar Alpe d'Huez, een plaats in de Franse Alpen op 1860 meter hoogte. Een van de deelnemers aan deze editie van Alpe d'HuZes was oud-profrenner Max van Heeswijk. Hij reed vijf keer naar boven voor zijn vader, die alvleesklierkanker heeft gehad.

Ook zangeres en presentatrice Chantal Janzen heeft meegedaan, al was dat niet gepland. Ze dacht mee te gaan als supporter van oud-voetballer Johnny Heitinga, maar bij aankomst bleek dat hij ook voor haar een fiets had.

In een filmpje op Instagram verontschuldigt Janzen zich bij een deelnemer die haar voorbij fietste en vervolgens tegen een vriend zei: "Nou, dat valt tegen in het echt."

Ze benadrukt dat ze ongetraind meedeed, dat het haar niet lukte om naar boven te fietsen en dat het best zou kunnen dat ze na anderhalf uur lopen er niet meer zo goed uitzag. Janzen: "Sorry voor de desillusie, dat het tegenviel, maar hé, ik kom wel boven!"

'Geslaagde editie'

Ondanks de lagere opbrengst kijkt voorzitter Johan van der Waal terug op een geslaagde editie: "Met z'n allen hebben we vandaag weer afgezien, gezweet en gehuild. We hebben mooie momenten met elkaar beleefd, gelachen en nieuwe vrienden gemaakt. Ik ben ontzettend trots op iedereen die ons heeft geholpen om weer een stapje dichter bij de dag te komen, dat er niemand meer doodgaat aan kanker."

Alpe d'HuZes heeft de afgelopen jaren in totaal ruim 151 miljoen euro opgehaald. Volgens de organisatie zijn van dat geld 178 onderzoeken gefinancierd naar de genezing van kanker en een betere kwaliteit van leven van (ex-)kankerpatiënten.

STER Reclame