De Chinese premier Li Keqiang en bondskanselier Merkel
NOS NieuwsAangepast

China blijft klimaatakkoord steunen, ook als de VS afhaakt

China staat onverkort achter het klimaatakkoord van Parijs. De Chinese premier Li Keqiang zegt dat er "een wereldwijde consensus" is over de strijd tegen klimaatverandering. En hij noemt het een "internationale verantwoordelijkheid" om de klimaatverandering tegen te gaan. Hij reageert daarmee op berichten dat de Amerikaanse president Trump uit het klimaatverdrag van Parijs wil stappen.

De Chinese premier deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan bondskanselier Merkel in Duitsland. Zij is verheugd dat China het verdrag trouw blijft. Vanmiddag en morgen is er in Brussel een topbijeenkomst tussen de EU en China. De Financial Times meldt dat de Chinezen daar een "groene alliantie" willen sluiten met de EU.

China en de EU zouden meer maatregelen willen nemen om nog sneller het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Ook zouden ze de armste landen willen helpen om groene economieën te ontwikkelen.

Russische steun

Ook Rusland blijft het klimaatakkoord steunen. "President Poetin heeft het akkoord ondertekend en vindt het erg belangrijk", zegt zijn woordvoerder. "Tegelijk is het overduidelijk dat het akkoord minder effectief zal zijn als de belangrijkste deelnemers afhaken."

De Europese Unie is zeer ongelukkig met het voornemen van Trump om uit het Parijs-akkoord te stappen. EU-president Tusk deed vanochtend via Twitter nog een laatste poging om Trump te overtuigen. "President Trump: zorg er alstublieft niet voor dat het (politieke) klimaat achteruit gaat."

De voorzitter van de Europese Commissie Juncker gaf gisteravond ook een schot voor de boeg. "Als de Amerikaanse president uit het akkoord van Parijs stapt, dan is het de plicht van Europa om te zeggen: dat gaat zo niet. Het gaat niet alleen om de toekomst van de Europese bevolking, maar vooral over de toekomst van mensen in andere plaatsen."

President Trump maakt zijn beslissing vanavond om 21.00 uur bekend in de Rose Garden van het Witte Huis. Trump noemde eerder de opwarming van de aarde een Chinees verzinsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl