Jeugdvoetballers
NOS NieuwsAangepast

Amateurclubs puzzelen met nieuw pupillenvoetbal

Amateurclubs in Nederland zijn druk bezig met het invoeren van nieuwe spelregels voor het pupillenvoetbal. Donderdag 1 juni is voor veel clubs de deadline om de teamindelingen in te leveren.

Die indelingen veranderen ingrijpend voor alle teams tot 12 jaar. Met ingang van volgend seizoen gaan de teams onder de 8 en de 9 jaar al anders spelen. In plaats van met 7 tegen 7 gaan ze met 6 tegen 6 spelen, op een kleiner veld dan nu. Ook gaan er andere spelregels gelden.

Welke gevolgen hebben de veranderingen in het jeugdvoetbal?

De KNVB voert de nieuwe regels in om het jeugdvoetbal leuker te maken. Kleinere velden en teams leiden volgens de bond tot meer balcontact en meer samenspel. Ook zouden de kleinere velden beter aansluiten op de belevingswereld van een kind. Jonge kinderen kunnen snel het overzicht kwijt raken op te grote velden.

De invoering van de nieuwe regels stelt clubs wel voor problemen. Zo is er meer inzet van vrijwilligers nodig doordat de teams kleiner worden. Dat merkt ook voetbalvereniging Wherevogels uit Purmerend, waar vandaag de selectiewedstrijden plaatsvinden voor de jeugdteams die met de nieuwe spelregels gaan voetballen.

"Er komen meer kleine teams, en per team heb je zo'n 2 tot 3 vrijwilligers nodig. Dat vraagt om extra inzet", vertelt hoofdjeugdtrainer Marco Lequin. Ook voor voorzitter Ed Immink van voetbalvereniging Leiden is het een hele uitdaging om vrijwilligers te vinden. "De KNVB zadelt ons op met iets waar we niet blij mee zijn. Het jeugdvoetbal was prima zoals het was."

De KNVB heeft volgens de Wherevogels niet duidelijk gecommuniceerd over de nieuwe spelregels. "Doordat het veld kleiner is, kan een keeper met een goede uittrap de bal in het andere doel schieten. Telt dat dan als een doelpunt?" vraagt Lequin zich af.

Nieuwe doeltjes

Doordat de velden kleiner worden, moeten er nieuwe doeltjes worden aangeschaft. Jeugdvoorzitter Pieter van der Plas van voetbalvereniging Quick Boys uit Katwijk vertelt dat dat een flinke investering is. "De KNVB helpt ons hier gelukkig wel bij met een collectieve inkoop, maar het zal wel extra inzet vragen van de ouders om elke keer de doeltjes op te zetten en op te ruimen."

Voor sv Kadoelen uit Amsterdam is de aanschaf van nieuw materiaal problematisch. "Dat is niet misselijk hoor", zegt voorzitter Henk Blaauw. "De doeltjes van 5 meter kosten bijna 1000 euro, die van 3 meter 400. Dan heb je er wel tien jaar garantie op, maar deze aanschaf lukt ons gewoon financieel niet."

'Geen grote problemen'

De KNVB voert de nieuwe spelregels gefaseerd in. Volgend seizoen begint de jeugd onder 8 jaar en de jeugd onder 9 jaar met de nieuwe spelregels, de seizoenen daarna zal ook de jeugd tot 12 jaar gaan spelen met de nieuwe regels.

De bond zegt dat het tot nu toe goed gaat met het uitrollen van de nieuwe spelregels. "De regels moeten nog landen bij sommige clubs en soms levert dat kleinere problemen op. Maar clubs met vragen weten ons goed te vinden", zegt Bram Groot van de KNVB. Hij erkent dat er bij sommige clubs een tekort aan vrijwilligers dreigt, maar dat is volgens Groot "een blijvend aandachtspunt voor de clubs".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl